Hoe ontwikkel je leiderschapsvaardigheden als eventprofessional?

Hoe ontwikkel je leiderschapsvaardigheden als eventprofessional?

Alsof de logistieke stress niet genoeg is, moeten eventplanners ook weten hoe ze eventteams en vrijwilligers kunnen aansturen. Soms lukt het ons, maar soms maken we ook fouten die ten koste gaan van onze werkefficiëntie of onze onderlinge relaties.

 

En hoewel je altijd kan leren om een evenement te plannen, is het veel ingewikkelder om een leider te zijn. Het vereist allereerst ontzettend veel zelfbeheersing en -bewustzijn. Ten tweede, vereist leiderschap constante innovatie en de verantwoordelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen. Ten derde zijn leiders degenen die omgaan met onzekerheid, terwijl ze tegelijkertijd anderen aansturen en inspireren. Bovendien draait goed leiderschap om een efficiënte teamvisie en krachtige werkstrategieën. Niet zo'n gemakkelijke rol om op je te nemen, of wel?

 

Zoals Jesse Sostrin, oprichter en president van Sostrin Consulting, schrijft in een artikel voor de Harvard Business Review, is "één van de meest ingewikkelde overgangen die leiders moeten maken de overgang van doen naar leiden. Als nieuwe manager kan je het je nog permitteren om veel dingen zelf te doen. Collega's en leidinggevenden zullen je misschien zelfs bewonderen om je bereidheid om 'je mouwen op te stropen' en tactische taken uit te voeren. Maar zodra je verantwoordelijkheden complexer worden, wordt het verschil tussen een effectieve leider en een leider die alles nog steeds op zichzelf doet pijnlijk duidelijk."

 

Door je eventplanningsvaardigheden en je leiderschapskwaliteiten te combineren, word je een zeer waardevolle professional, die niet alleen taken uitvoert, maar die ook de volgende stappen voorziet. Dus wil je je leiderschapsvaardigheden als planner ontwikkelen? Leer dan de volgende stappen die je moet nemen:

 

 

Stap 1. Werk aan zelfleiderschap

Je kan geen leiding geven aan anderen zonder zelfleiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. De oprichter van Visa Credit Cards, Dee Hock, zei ooit: "als je leiding wil geven, moet je minstens 40% van je tijd steken in jezelf leiden". Zelfleiderschap en zelfcoaching draait om het bewust zijn van je sterke en zwakke punten, je waarden en je missie, je doelstellingen en barrières. Volgens Lars Sudmann, een topdeskundige op het gebied van leiderschap die leidinggevenden bij Fortune 500-bedrijven adviseert, zijn er zeven meetwaarden voor zelfleiderschap:

  • Het aantal ideeën dat je had per dag.
  • Het aantal boeken dat je las per maand.
  • Het aantal aantekeningen dat je maakt per dag.
  • De hoeveelheid feedback die je opvraagt per week.
  • Het aantal overdenkingen dat je hebt per dag.
  • Het aantal herinneringen die je per dag instelt.
  • Het aantal handelingen dat je verricht per dag.
  • Zoals je ziet, draait zelfleiderschap om zelfcontrole, zelfreflectie en zelfregulering.

 

 

Stap 2. Schep duidelijkheid voor jezelf en voor je team

Leiderschap begint met een idee of een doel dat je wil behalen. Zowel jij als je eventteam hebben zoveel mogelijk duidelijkheid of overeenstemming nodig over dat idee of doel. Is het je doel om het beste bureau in je plaats te worden? Is het je doel om een sterke community te bouwen rond jouw evenement? Geloof je dat het de missie van je team is om buitengewone plannings- en eventmarketingdiensten te leveren aan hoogwaardige opdrachtgevers? Door duidelijkheid te scheppen en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, zal je op succesvolle wijze je team leiden en uitstekende resultaten behalen.

 

 

Stap 3. Plan acties met een positieve mindset

Zoals Dr. Shelly Mohanty beweert in het onderzoeksverslag A Leader with Positive Attitude and thinking can bring great Success: "de houding van een leider heeft een grote impact op de cultuur en het milieu binnen een organisatie. Doorgaans werkt de houding van een leider aanstekelijk en is deze van grote invloed op anderen. Een goede leider bekommert zich werkelijk om het moraal van het team, motiveert zijn team op een respectvolle wijze en met een onophoudelijk positieve instelling."

 

Een goede leider moet zijn of haar team inspireren. Dat is de reden waarom een negatieve instelling kan zorgen voor spanning en ongewenste houdingen. Positief denken betekent niet altijd dat je het leven of het werk moet zien door een roze bril, en doen alsof alles altijd oké is.

 

Leiders zullen altijd met problemen en uitdagingen te maken krijgen. Maar door er een positieve houding op na te houden en te weten dat jij en je team alles wat er op jullie pad komt aankunnen, zal je ontzettend de organisatorische cultuur verbeteren, evenals het moraal van je team.

 

 

Stap 4. Leer om te gaan met onzekerheid

Alhoewel we leven in een sterk veranderlijke wereld, staat de evenementensector in het bijzonder bekend als een mijnenveld, vol met onzekerheid en crisismomenten. Als je een echte leider wil worden is het daarom een belangrijke stap om te leren hoe je omgaat met stressvolle en onzekere situaties. Je kan echter niet valsspelen. Deze vaardigheid kost altijd tijd en oefening.

 

 

Stap 5. Bedenk kleine ideeën en kijk of ze blijven hangen of niet

Wat doen leiders precies? Ze leiden, toch? Jazeker, maar dat is niet alles wat ze doen. Ze innoveren ook. Volgens Sudmann wordt er een concept gebruikt dat het Spaghetti-principe heet, om innovatie en veranderingen uit te proberen: ideeën worden heen en weer gegooid en er wordt gekeken wat blijft plakken (net zoals je een spaghettisliert tegen de muur gooit om te kijken of hij klaar is).

 

Sudmann stelt dat leiders of mensen die leiders willen worden regelmatig de Spaghetti-technieken moeten toepassen door nieuwe dingen uit te proberen en dan de resultaten te meten. Als je kan bewijzen dat het een verbetering of een succes is, houd het dan: zo niet, vervang het dan door iets anders.

 

Als eventteamleider moet je niet bang zijn om nieuwe aanpakken op oude problemen te ontwikkelen, en met innovatieve ideeën te komen voor het verbeteren van de plannings- en eventmarketingprocessen.

 

 

Call-to-action

Een leider wordt je niet zomaar, maar je hoeft ook geen geboren leider te zijn om je eventteam aan te kunnen sturen. Er zijn specifieke technieken en strategieën die je kan toepassen om deze vaardigheden te ontwikkelen. Begin nu door jezelf af te vragen wat je wil bereiken door je leiderschapsdoelen te gebruiken. Stel daarom een actieplan op waarmee je deze leiderschapskwaliteiten kunt versterken en die je dagelijks volgt. Succes!

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Advertenties