Presenteren zonder stress: weg met spreekangst in 3 stappen

Presenteren zonder stress: weg met spreekangst in 3 stappen

Lig je er 's nachts wakker van als je een presentatie moet geven of een groep moet toespreken? Heb je op het moment zelf last van een droge keel, bibberende handen en voel je je hart te keer gaan?

 

Als het een troost kan zijn: zelfs de meest ervaren sprekers hebben stress wanneer ze het woord moeten nemen. Hierbij enkele tips van professionals om in 3 stappen effectief komaf te maken met spreekangst.    

 

 

Stap 1: Visualiseer je speech  

Probeer niet om jouw presentatie uit het hoofd te leren nadat je die volledig hebt uitgeschreven. Daar is je brein echt niet op ingesteld. Maak in plaats daarvan een tekening van de boodschap die je wilt overbrengen. Plaats de essentie in het midden en plaats daaromheen de onderwerpen die je wilt behandelen. Gebruik kernwoorden, kleuren, afbeeldingen, associaties. Een dergelijke mindmap helpt je de kernboodschappen te visualiseren zodat je ze op een natuurlijke manier weet te vertellen. Met mindmapping wordt informatie in een logische structuur en zoveel mogelijk visueel opgeslagen. Onderzoekers zijn het er over eens dat dit een betere manier is om informatie overzichtelijk te maken en te onthouden.    

 

 

Stap 2: Spreek trager en maak grote gebaren  

Een veel voorkomende fout is te snel praten. De meeste sprekers hebben de neiging zo snel mogelijk hun verhaal neer te zetten. Te snel willen praten geeft echter een zenuwachtige indruk. Een handige tip is om traag maar duidelijk te praten. Op die manier straal je rust en zelfvertrouwen uit. Durf ook te bewegen wanneer je voor het publiek staat. Een lichaam dat communiceert is een lichaam dat beweegt. De toehoorders zullen het waarderen als je lichaamstaal en non-verbale communicatie het verhaal ondersteunen. En door te bewegen wordt spanning in je lichaam beter afgevoerd.   

 

 

Stap 3: Schud de stress van je af  

Wanneer je spreekangst ervaart, worden de primitieve vecht-of-vluchtinstincten door je lichaam aangeroepen: een instinctieve, directe reactie op gevaar bereidt je lichaam voor om zich te verdedigen. Je lichaam pompt adrenaline naar je spieren en je ademhaling en hartslag zorgen ervoor dat het bloed sneller door je lichaam wordt gepompt. Alle energie gaat daarbij naar je handen en je voeten. Gevolg: trillende handen en knikkende knieën. Om deze energie beter te kanaliseren en de spanning uit je handen en voeten te krijgen bestaat er een eenvoudige techniek. Kijk naar onderstaande video waarin Lies Martens je toont hoe je de stress letterlijk van je af kunt schudden.

 

 

BEKIJK OOK: Hoe 'sta' je op een podium?

 

 

SaveSave

www.expertacademy.be/nl/spreken
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Advertenties