Geluidslimiet van 100 decibel vanaf 2012

Geluidslimiet van 100 decibel vanaf 2012

De veelbesproken decibellimiet van 100 dB(A) zal dan toch ingevoerd worden voor festivals in België, zij het vanaf 2012 en met een overgangsjaar.

 

De invoering van de geluidsnorm wordt hier en daar wel 'verzacht' voor de sector. Zo wordt de manier van meten bijgestuurd en vallen een aantal verplichtingen voor de sector weg.

 

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) haalde in januari de woede van de muzieksector op de hals door voor te stellen om de maximale geluidsgrens op festivals vast te leggen op 100 decibel. Een deel van de sector noemde de nieuwe normen 'onwerkbaar' en pleitte voor een bovengrens van 103 decibel.

 

Gemiddeld geluidsniveau

Minister Schauvliege werkte nu in overleg met de sector een regeling uit met drie categorieën: maximum 85 decibel voor muziek in cafés, maximum 95 decibel voor muziek op fuiven en maximum 100 decibel voor muziek op festivals. Er wordt dus vastgehouden aan bovengrens van 100 decibel voor festivals. Maar er wordt wel op een iets andere manier gemeten. Zo zal het niet langer gaan om een meting van 15 minuten, maar om het gemiddelde geluidsniveau op 1 uur. "Zo houden we beter rekening met de dynamiek en de geluidspieken- en dalen in een concert", legt Schauvliege uit.

 

Serge Platel van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV), die onder meer Rock Werchter en Pukkelpop vertegenwoordigt, vin dit een goede regeling voor pop- en rockmuziek. "Maar er rijst een groot probleem voor dancefestivals, die de laatste jaren enorm aan populariteit hebben gewonnen." De adder onder het gras is de meting van het geluid over een tijdspanne van een uur. Daardoor kunnen rockbands in de praktijk op 102 decibel spelen, omdat er regelmatig pauzes tussen de nummers vallen. Bij dancemuziek worden de tracks echter aan elkaar gemixt en vallen er geen stiltes. "Festivals met elektronische muziek als Tomorrowland zullen dus een reëel volume van 100 decibel moeten aanhouden, veel te laag voor een intense beleving van de muziek", besluit Platel.

 

Oordopjes

Daarnaast laat de minister ook een aantal verplichte flankerende maatregelen vallen. Zo zullen de organisatoren van fuiven niet verplicht worden oordopjes te voorzien, organisatoren van festivals wel. De nieuwe regels gaan in vanaf 2012, maar overtreders zullen pas vanaf 2013 ook beboet worden.

 

TIPS voor organisatoren

Vorige week nog publiceerden 5 tips die je als organisator helpen aan de regelgeving te voldoen en gehoorschade bij bezoekers te voorkomen. Bekijk ook het debat over geluidsnormen op eventplanner.tv en de aflevering over het meten van de geluidsvolumes op evenementen.

Bron: HLN 10/06 via License2Publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties