Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude door het geflopte festival Vestiville. Drie leden van de organisatie werden gisteravond opgepakt. Ze worden verdacht van oplichting, witwassen en het misbruik van vertrouwen.
Dit schrijft de krant De Standaard:
Het parket greep snel in omdat de drie organisatoren buitenlanders zijn: twee Nederlanders en een Brit. Ze worden vandaag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Volgens VRT NWS zullen ze zondag opnieuw ondervraagd worden.
Gisteren rond 17 uur, toen honderden festivalgangers stonden te wachten om het terrein op te mogen, werd Vestiville in allerijl afgeblazen. Bij een laatste inspectieronde op het festivalterrein gaven brandweer, politie, FOD Volksgezondheid en de coördinator van het festival zelf een negatief advies. De hoofdtribune was niet af, de medische post kon de veiligheid niet waarborgen en de nooduitgangen en signalisatie waren niet in orde.
Kort daarna kwam er de boodschap van hoofdact A$AP Rocky dat hij niet zou optreden, omdat hij inzat met zijn eigen veiligheid en die van zijn vele fans. "Vestiville! Ik treed niet op", schreef de rapper op Twitter. "Door zorgen over de infrastructuur en de veiligheid. De organisatoren hadden me gezegd dat ze het in orde zouden brengen, maar dat is niet gebeurd. Ik wil mijn fans de beste show ooit gegeven, maar door de problemen kan ik dat niet. Ik hou van jullie."
Onmiddellijk daarna braken relletjes uit onder de mensen die al uren voor de gesloten deuren stonden. Boze festivalgangers gooiden met alles wat niet te zwaar was. Enkelen drongen zelfs het terrein binnen, tapten wat pinten en dansten op het podium terwijl ze brandblussers leegspoten. Kwaad en teleurgesteld. Ook omdat was uitgekomen wat al van in het begin was voorspeld.
Scenes at @VestiVille were beyond scary. Unprofessional and so unsafe. No announcement regarding cancellation and staff members put at risk. Ridiculous pic.twitter.com/IitjUjvFze
— Cristina (@CristinaXO_LJoy) June 28, 2019
Boven Vestiville hingen van meet af veel vraagtekens. Bij de aankondiging van het gloednieuwe festival eind vorig jaar, had het stadsbestuur van Lommel helemaal nog geen vergunning afgeleverd. Een schoonheidsfoutje, zei de organisatie. Maar de schoonheidsfoutjes bleven zich opstapelen. Tot dus de afgelasting gisterennamiddag.
Enkele honderden festivalgangers van Vestiville hebben de nacht doorgebracht op de camping aan het terrein. Vanmorgen kunnen ze met shuttlediensten naar het station van Mol. Door de camping nog tot zaterdagmiddag open te houden, hebben mensen ook nog tijd om indien nodig een alternatieve overnachtingsplek te regelen.
De tickets van de bezoekers moeten wel worden terugbetaald. "De organisatie zal aan Festicket en Eventbrite de opdracht geven om alle tickets terug te betalen", meldde Vestiville op Twitter. Een dagticket kostte 78,85 euro. Een ticket voor drie dagen 202,60 euro. Of de organisatie die belofte zal kunnen waarmaken, is niet zeker.
Het rommelde het achter de schermen al enkele dagen tussen de leveranciers en de organisatie. Verschillende bedrijven ontvingen de afgelopen dagen valse betalingsbewijzen van de organisatie. Die hoopte daarmee tijd te kopen en de leveranciers aan het werk te houden om zo het festival klaar te krijgen. Het gaat in totaal om honderdduizenden euro's. De meeste bedrijven hebben uiteindelijk hun geld wel gekregen, maar pas nadat ze dreigden om het werk neer te leggen.
Gisteravond laat heeft het parket dan drie leden van de organisatie opgepakt. Zij worden vandaag verhoord over eventuele oplichting en werken met valse facturen.
Was het festival echt niet klaar? De veiligheid niet in orde? Werden leveranciers aan het lijntje gehouden met valse betalingsbewijzen? Gaat het om bewuste fraude of amateurisme? eventplanner.be nam contact op met de persdienst van het festival, maar mocht nog geen antwoord ontvangen. Als dat er komt, posten we het hier. Ben je zelf betrokken als leverancier bij het evenement en heb je relevante informatie? Contacteer onze redactie via redactie@eventplanner.be of reageer onder dit artikel.
UPDATE 30/06/2019 - 9u
"De afgelasting van Vestiville in Lommel roept veel vragen op. Werd het festival in Lommel afgelast wegens amateurisme? Of was er kwaad opzet in het spel en was het helemaal niet de bedoeling dat het zou doorgaan? Dat zal gerechtelijk onderzoek moeten uitwijzen. Aan de organisatie van het festival zit alleszins een flink luchtje", schrijft VRT NWS op haar website.
"De organisatie wilde maar liefst 125.000 festivalgangers naar Lommel lokken. Dat ambitieuze doel werd bijlange na niet gehaald. Toch zouden er zo’n 30.000 tickets verkocht zijn, verneemt VRT NWS uit goede bron. Dat is lang niet slecht voor een eerste editie van een festival, maar lang niet genoeg om uit de kosten te komen."
Festivalexpert Peter Decuypere schat op Radio 1 dat de organisatie van het festival een slordige 4,5 miljoen euro gekost heeft. Daar staan gezien de annulatie van het festival geen inkomsten tegenover. Nog van ticketverkoop, nog inkomsten uit drank- en foodverkoop. Hij kon in het kielzog van de cameraploeg van VRT NWS mee binnenglippen op het festivalterrein. Volgens Decuypere was het zeker de intentie het festival door te laten gaan:
Het festival stond er, het was echt af. Het is zeker niet te vergelijken met Fyre-festival. Ik weet natuurlijk niet of de atesten en certificaten allemaal in orde waren, maar het was akelijk af
Lommels Burgemeester Bob Nijs was het daar niet mee eens. Bij controle door de ordediensten op donderdag werd vastgesteld dat de organisatie niet in orde was op vlak van veiligheid. Een ploeg van 40-50 medewerkers van het festival hebben vervolgens volgens de burgemeester, onder leiding van de organisatoren, keihard gewerkt om de gebreken weg te werken. Vrijdag bleek 90% van de problemen opgelost en kwam er een 'go'. Zoals ondertussen bekend werd die om 17u weer ingetrokken. Nijs in een interview met VRT NWS:
Er was een flinke inhaalbeweging gebeurd, maar nog steeds waren er een aantal punten waarop wij geen fiat konden geven.
Volgens VRT NWS ging het concreet over de veiligheid van het podium, een tribune en de nooduitgangen, het aantal beveiligingsmensen dat ter plaatse zou zijn en een te beperkte drankvoorraad.
Volgens het Staatsblad werd het bedrijf achter Vestiville, in België, eind vorig jaar opgericht. Oprichters zijn een broer en een zus van Cambodjaanse origine, een man uit Londen en in de oprichtingsakte wordt ook een Duitse met een adres in Eupen vermeld. In Nederland hebben ze in het verleden al 'Vestival' georganiseerd. "Het leek te mooi om waar te zijn, maar voilà: elke act kwam keurig op tijd opdagen, het geluid was goed (doch een tikkeltje zacht) en er kwam behoorlijk wat volk (uit de Randstad!) op af", schreef 3VOOR12 daarover. Ondanks dat er te weinig volk was komen opdagen om winst te maken volgden er in Nederland nog 3 edities voor het festival op de fles ging. O.a. door een gebrek aan ervaring met het organiseren van dergelijke grote evenementen, het verkeerd begroten van de kosten en het ontbreken van een boekhouding. Zo staat te lezen in het faillissementsverslag.
Het Leuvense studentenblad publiceerde een uitgebreid artikel over de dubieuze manier waarop Vestiville gefinancierd werd. Sponsers als Pipay (een betaalapp die enkel in Cambodia werkt) en Rocabella (onbekend aan Google, blijkt een make-up-merk met een twijfelachtige website die zegt dat het merk nog moet starten) prijken op de afiche.
UPDATE 30/06/2019 - 13u
Vestiville hoofdorganisator Ravuth Ty is aangehouden door de onderzoeksrechter, zodat de man langer dan 48 uur in de cel kan worden gehouden. Dat bevestigde zijn advocaat Joke Feytons: "Het enige wat ik kan zeggen, is dat mijn cliënt zeer goed meewerkt aan het onderzoek en dat het zijn enige doel was om een festival te organiseren", klinkt het. Ook de zus van van Ravuth Ty is aangehouden. De andere organisator, een Brit, is weer op vrije voeten.
Het parket had de aanhouding van de organisatoren gevraagd, om te vermijden dat de drie naar het buitenland zouden vluchten of hun getuigenissen op elkaar zouden afstemmen en bewijsmateriaal zouden laten verdwijnen.
UPDATE 01/07/2019 - 9u
Ticketplatform Eventbrite gaat de gedupeerde bezoekers van Vestiville terugbetalen. "Het laatste dat boze festivalgangers nu nodig hebben is onzekerheid over de vraag of ze hun geld terug zullen krijgen van de organisatoren achter Vestiville, terwijl de onderhandelingen daarover weken zouden kunnen aanslepen", zegt een woordvoerder van Eventbrite aan Het Nieuwsblad. "Daarom hebben wij beslist tussen te komen en alle tickets die via onze site werden aangekocht terug te betalen. Wij zullen vervolgens blijven proberen het geld te recupereren bij de organisatoren." Als alles goed gaat zullen mogelijk vandaag de eerste terugbetalingen al kunnen gebeuren laat het ticketingbedrijf weten. Of Festicket, de 2de ticketpartner van het festival, ook zal overgaan tot terugbetaling is nog niet bekend.
UPDATE 02/07/2019 - 8u
UPDATE 03/07/2019 - 18u
Vandaag besliste de onderzoeksrechter dat de twee Nederlandse organisatoren weer vrijgelaten mogen worden. Dat zeggen hun advocaten. Volgens VRT NWS zijn ze wél nog steeds verdachten in het onderzoek.
To be continued.