Marketeers vinden festivalsponsoring krachtig [infographic]

Marketeers vinden festivalsponsoring krachtig [infographic]

Naar aanleiding van het festivalseizoen, stuurde marketingconsultingbureau The House of Marketing een survey uit naar Belgische marketeers. Het onderzoek peilde naar het belang van festivalsponsoring voor marketeers, naar het typische profiel van een festivalganger en naar de meest impactvolle activaties om in contact te treden met deze festivalganger.

 

Enkele resultaten:

  • Het merendeel van de marketeers sponsort amper festivals.
  • Festivalsponsoring wordt beschouwd als een krachtig communicatiemiddel (73%), maar de meningen zijn verdeeld over het competitief voordeel (50%).
  • 80% vindt het moeilijk om de Return On Investment van festivalsponsoring te berekenen.
  • De typische festivalganger is een mannelijke hipster tussen 18 en 24 jaar die een budgetbewuste en ethisch verantwoorde muziek- en bierliefhebber is en gemiddeld 2 keer per jaar een festival bezoekt.   
  • Gratis gadgets en festivaldiensten zoals batterijladers hebben het meeste impact (78%). 

Marketeers wagen zich niet aan festivalsponsoring, ondanks de krachtige impact

Belgische festivals brengen heel wat mensen op de been en gaan dan ook gepaard met opportuniteiten voor marketeers. Festivalsponsoring moet volgens Belgische marketeers voornamelijk leiden tot de verbetering van de merkbekendheid en het merkimago. Hoewel 73% aangeeft festivalsponsoring een krachtig communicatiemiddel te vinden, investeert 1 op 2 marketeers totaal niet in festivalsponsoring. Verschillende redenen liggen aan de basis.

 

"Marketeers wagen zich moeilijk aan festivalsponsoring, omdat de hoge kosten meespelen in het beslissingsproces en de Return On Investment moeilijk aantoonbaar is," zegt Karolien Vanhelden, Marketing Manager van The House of Marketing. "Daarnaast toont onze survey aan dat de helft van de marketeers niet overtuigd is van het competitief voordeel dat festivalsponsoring kan opleveren."

 

Bovendien meent 81% dat muziekfestivals zich niet meer tot één enkele doelgroep richten. Deze veelheid aan doelgroepen bemoeilijkt uiteraard het aanreiken van een heel individuele unieke ervaring. Marketeers zijn nochtans overtuigd van het belang van zulke persoonlijke ervaring.


"Ondanks de relatief hoge kostprijs van festivaltickets gelooft 58% van de marketeers dat festivalgangers eerder budgetbewust en geen big spenders zijn", meent Karolien Vanhelden. "Ze zijn er eveneens van overtuigd dat festivalgangers constant geconnecteerd zijn, waardoor de bezoekers activeren via social media tijdens festivals enorm belangrijk is voor marketeers."

 

Sampling en festivaldiensten meest impactvol

Festivalgangers stimuleren om producten en diensten uit te proberen staat in de top 4 van marketeers' objectieven bij festivalsponsoring. Dit verklaart waarom 78% aangeeft dat, net zoals het aanbieden van festivaldiensten (batterijladers, paraplu's, ...), het uitdelen van gratis gadgets en producten de meest impactvolle festivalactivatie is om in contact te treden met de bezoekers. Toch zijn de meningen verdeeld of festivals de juiste plaats vormen voor een testlab voor bijvoorbeeld nieuwe technologieën.

 

Het aanbrengen van een logo op het podium ('branding') en de organisatie van wedstrijden met prijzen zijn volgens de respondenten zonder meer succesvol in tegenstelling tot het plaatsen van gepersonaliseerde vlaggen en banners.

 

Leuk weetje: Marketeers verkiezen Rock Werchter boven Tomorrowland!

 

infographic

Bron: The House of Marketing

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties