Stroomuitval op jouw evenement?

Stroomuitval op jouw evenement?

Elektriciteitsschaarste, afschakeling, stroomtekort, ... de laatste maanden worden we via overheidscampagnes en via de pers overstelpt met de boodschap om ons voor te bereiden op een stroomtekort. Hoog tijd om in te zoemen op de mogelijke inpakt voor de evenementensector.

 

Het meest waarschijnlijke moment dat de overheid (in België) zal beslissen om de stroom af te schakelen is tijdens een weekdag tussen +/- 17u en 20u. Heel wat (bedrijfs-)evenementen starten net op dat moment van de dag. Er kunnen echter ook afschakelingen buiten dit tijdstip plaatsvinden. Het goede nieuws is dat de overheid zich engageert om dit minimaal 24u vooraf te communiceren.

 

Wat kan jij, als corporate event manager, exploitant van een eventlocatie of als event bureau, doen om te voorkomen dat je tijdens jouw evenement in het donker komt te zitten?

 

Neem vanaf nu, voor ieder evenement dat je voorbereid, het scenario van een stroomonderbreking mee op. Communicart Event Safety geeft Enkele tips:

  • Ga na of de locatie van je evenement in een afschakelgebied ligt. Bespreek dit met de exploitant van de locatie of met de lokale leverancier van stroom. De grote steden en drukbevolkte regio's worden meestal niet opgenomen in de afschakeling.     
  • Indien de gekozen locatie in een afschakelzone ligt voorzie dan een plan B. Je kan bijvoorbeeld afspraken maken met de gekende leveranciers van stroomgeneratoren om een exemplaar voor jou stand-by te houden of eventueel effectief te plaatsen.     
  • Kijk na welke 'elektrische' faciliteiten kritisch zijn voor jouw evenement. Zo zullen elektrische deuren, roltrappen, liften en poorten het niet meer doen. Vaste telefonie en internet zullen bijna onmiddellijk wegvallen. Het gsm verkeer zal na verloop van tijd ook uitvallen, in functie van de capaciteit van de batterij van je toestel én van de gsm mast waarmee je geconnecteerd bent. Maar ook de verwarming van je locatie zal uitvallen. Ook daar zitten elektronische onderdelen in die stromm nodig hebben om te kunnen werken. Maak je gebruik van elektronische betalingen op je evenement dan zal ook dit niet meer mogelijk zijn.     
  • De manier waarop je bezoekers naar je evenement komen kan invloed hebben op het verloop ervan. Indien de bezoekers met het openbaarvervoer (trein, tram of metro) komen, houd er dan rekening mee dat deze transportmiddelen niet meer - of sterk vertraagd - zullen rijden. Ook de capaciteit van het landen en opstijgen van vliegtuigen neemt na een tijdje af. Indien de bezoekers met de wagen komen verwacht je dan aan heel wat laatkomers wegens mogelijke verkeerschaos veroorzaakt door het uitvallen van verkeerslichten, automatisch sluiten van slagbomen bij overwegen en niet functioneren van diverse signalisatie. Ook de brandstofpompen van de tankstations in de afgeschakelde zone zullen uitvallen.

Kortom: zorg ervoor dat je voor jouw evenement, naast het scenario voor brand, ongeval en evacuatie, ook elektriciteitsonderbreking mee opneemt in je intern noodplan.

 

Zoek je gedetailleerde info over dit onderwerp dan kan je op de volgende websites terecht:     

Bron: Communicart

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

ISE 2025: 'Connection Restored' - Claim nu je gratis ticket!

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

Gloednieuw 4-sterrenhotel The Ostendian opent maart 2025

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Advertenties