Met AI aan de slag? Dit zijn de vijf beste AI-tools

Met AI aan de slag? Dit zijn de vijf beste AI-tools

Een jaar geleden was er alleen ChatGPT, intussen kan niemand het aantal AI-werktuigen nog bijhouden. Dit zijn onze vijf favorieten. Vandaag toch, want over enkele weken of maanden kan dat lijstje er weer helemaal anders uitzien.


Deze 5 AI-tools mogen niet ontbreken in de toolbox van eventplanners!



1. Beste chatbot: Copilot

Bing Chat is omgedoopt tot Copilot (copilot.microsoft.com), dezelfde merknaam die Microsoft hanteert voor de ingebouwde chatbots in zijn kantoorsoftware Microsoft 365 en Windows 11. Dat is verwarrend, want elk van die Copilots biedt uiteenlopende mogelijkheden, al delen ze dezelfde onderliggende AI-technologie (GPT-4, het meest geavanceerde taalmodel van OpenAI). Aan de andere kant: Bing Chat was geen geweldige naam.


Copilot is het handigst als ‘sidebar’ in de browser Microsoft Edge. Want dan heb je, in een balk aan de rechterkant van je browser, een chatbot die meekijkt naar dezelfde webpagina en die daarover vragen kan beantwoorden. Bijvoorbeeld: “Vat deze webpagina samen in het Nederlands”, voor een ellenlange tekst in gelijk welke taal.


Eind 2023 is GPT-4 nog steeds met voorsprong het meest geavanceerde AI-taalmodel. Voor haast alle toepassingen die wij kennen, is GPT-4 beter dan kleinere, meer gespecialiseerde AI-modellen. GPT-4 bereik je ofwel via Copilot, ofwel via ChatGPT Plus – maar die betaalversie van ChatGPT kost 20 dollar per maand.


De nieuwste toevoeging aan Copilot: je kunt nu een volledige song laten schrijven (tekst, muziek, orkestratie én zang door een computerstem) via Suno. Als Microsoft dat soort snufjes kan blijven toevoegen, zullen we deze nog een poosje als beste AI-chatbot aanraden.


Sinds kort is er ook een Copilot-app voor Android-smartphones (maar nog niet voor iPhone).



2. Beste chatbot om mee te praten: ChatGPT-app

Tijdens het joggen of afwassen kun je een gesprek voeren met ChatGPT en dat is een compleet nieuwe manier om jezelf te informeren over een specifiek onderwerp. Hiervoor moet je de ChatGPT-app op je smartphone gebruiken en onderaan op het koptelefoontje tikken. Stel dan via je draadloze oortjes (die heb je dan echt wel nodig) een vraag – “Vertel mij over de geschiedenis van festivals” – en je krijgt een antwoord waarop je dan eindeloos kunt doorvragen.


Na je vraag valt een stilte van 1 à 2 seconden, net kort genoeg om het als een echt gesprek aan te voelen. ChatGPT heeft moeite met het uitspreken van sommige antwoorden (met jaartallen gingen bij mijn bovenstaande vraag wat dingen mis). En je kunt ChatGPT niet onderbreken, je moet wachten tot hij is uitgesproken. Maar toch is dat een voorproefje van hoe iedereen over enkele jaren met computers en met digitale informatie omgaat.



3. De beste beeldgenerator: Dall-E 3 (en dus weer Copilot)

Wanneer je een beeld vraagt aan Copilot, zal die op zijn beurt een prompt schrijven voor Dall-E 3, de nieuwste beeldgenerator van OpenAI. Terwijl je bij Dall-E 2 nadrukkelijk om een bepaalde stijl moest vragen (anders kon het resultaat echt elke kant opgaan), komt Dall-E 3 zelf met beelden die er prima uitzien, weliswaar vaak met snoepkleurtjes. Heel geschikt voor een publieksevent, misschien minder voor een zakelijk evenement. Wat Dall-E 3 kan en mag doen (er zijn veel beperkingen op wat je mag vragen!), doet het veel beter dan eerdere modellen.



4. Beste chatbot voor beeld en video: Bard

Google doet er alles aan om GPT-4 en ChatGPT bij te benen. Bard (bard.google.com) gebruikt sinds kort het nieuwe taalmodel Gemini Pro en heeft wat trucjes bijgeleerd, vooral in het analyseren van beelden en video’s.


De knapste functie is dat je vragen kunt stellen over een Youtube-video. Handig als je wilt weten wat er in een video van een uur wordt gezegd of gedaan. Plak de Youtube-link in Bard en je krijgt een samenvatting. Je kunt ook de hele tekst opvragen. Stel dat jeu niet graag naar podcasts luistert en de podcast in kwestie op Youtube staat, kunt je aan Bard vragen: “Wat wordt er over events gezegd in deze podcast?”


ChatGPT Plus (het betaalabonnement) heeft enkele optionele plug-ins die iets gelijkaardigs kunnen. Maar volgens ons is dit waar Google in 2024 het verschil zal maken. Je kunt ook informatie vragen over een beeld of foto. Dat is bijvoorbeeld een snelle manier om een gedrukt document (zoals een brief) te digitaliseren: upload een foto van het document, Bard kan het meteen vertalen en samenvatten.



5. Beste om foto’s bewerken: Adobe Firefly

Over Firefly (adobe.firefly.com) hadden we het hier vorige maand nog. Wil je aan de slag gaan met eigen foto’s (of die van iemand anders), dan heeft Adobe Firefly een collectie unieke en verrassend krachtige AI-instrumenten. Mensen of objecten uitwissen op een foto? De achtergrond wegknippen? Allerlei objecten toevoegen? Met Photoshop kon het al, maar dankzij Firefly hoef je er geen speciale vaardigheden voor te hebben.

Bron: De Standaard 06/01 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties