De Belgische Nationale Veiligheidsraad (NVR) raadt met klem aan om grote indoor evenementen te verbieden in maart, om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. In Nederland is er een verbod op evenementen in Brabant.
Voor België gaat het nationaal voorlopig om adviezen, geen dwingende maatregelen die door iedereen anders opgevat worden. Indoorevenementen met meer dan 1.000 mensen zouden verboden moeten worden. Voetbalmatchen - omdat die buiten plaatsvinden - mogen dan wel weer doorgaan. Het zijn allemaal verzoeken of adviezen van de Nationale Veiligheidsraad, geen verboden. Daarom kan iedereen er anders op reageren: onduidelijkheid troef. Zou het
Volgens viroloog Van Ranst heeft de regering alvast haar verantwoordelijkheid genomen: "Nu is het aan de gouverneurs en burgemeesters om dezelfde verantwoordelijkheidszin voor de dag te leggen. Hopelijk komt dat neer op het verbieden van die manifestaties. De regering heeft die bevoegdheid niet."
Daarbij zou het volgens de viroloog bijzonder spijtig zijn als burgemeesters hun verantwoordelijkheid niet nemen. “Wanneer een gemeenschappelijke vijand opduikt, en men economische belangen vooropstelt, is dat een verkeerd signaal. Anders dreigen we in de toekomst nog drastischer maatregelen te moeten nemen”, waarschuwde hij. Van Ranst verwees ook naar de buurlanden, waar ook grote evenementen worden afgelast.
Beter zou zijn om indoorevenementen nu effectief af te gelasten om op die manier de oudere en zwakkere mensen te beschermen. "Want als het virus zich verder verspreidt, zeggen we over een paar weken misschien 'hadden we maar'", aldus Van Ranst.
Brusselse gewest verbiedt evenementen
Het Brussels Gewest intussen al de evenementen verboden die binnen plaatsvinden en waar meer dan 1.000 mensen bij aanwezig zijn. Dat heeft minister-president Rudy Vervoort (PS) beslist. De maatregel duurt tot 31 maart. Minister-president Vervoort zal hiervoor zo snel mogelijk een gewestelijk besluit neerleggen dat zal gelden in de 19 Brusselse gemeenten.
Volgt Vlaanderen?
Morgenvroeg moet duidelijk worden of er ook in Vlaanderen, net zoals in Brussel, een algemeen verbod komt op indoorevenementen met meer dan 1.000 mensen. Het is aan de burgemeesters en provinciegouverneurs om te beslissen of ze het advies van de federale overheid volgen. Verschillende concertorganisatoren en culturele organisaties houden alvast spoedoverleg. De meesten zeggen voorlopig "het overleg met lokale overheden af te wachten".
Update 11/03: Cathy Berx (CD&V) , de gouverneur van de provincie Antwerpen is van plan een principieel verbod uit te vaardigen voor alle evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen. "Enkel indien organisatoren kunnen aantonen dat er voldoende maatregelen werden genomen en dat de kans op besmetting met het coronavirus beperkt is, kan een uitzondering toegelaten worden", dat zei ze in De Ochtend op Radio 1.
Update 11/03: De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé verbiedt alle evenementen in de provincie met meer dan 1.000 aanwezigen tot het einde van de maand. Dat vertelde hij op een overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters in Brugge. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.
Update 12/03: De stad Kortrijk verbiedt tot en en met 31 maart alle activiteiten, manifestaties en evenementen in openbare gebouwen en op markten en pleinen. Ook in Gent verbiedt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) alle evenementen die op het grondgebied zouden doorgaan.
Nederland
"De drie veiligheidsregio's in Noord-Brabant hebben besloten de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met komende maandag. Grote evenementen als festivals en concerten worden afgelast in de provincie", dat schrijft het AD vandaag. "Ook gaat het profvoetbal komend weekend niet door."
Update 12/03: "Grote evenementen (met meer dan 100 bezoekers) worden geschrapt, ook grotere concertzalen, sportclubs en musea moeten dicht." Dat meldden premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins en RIVM-directeur Jaap van Dissel zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag.