'Netwerken’ is een van de belangrijkste redenen om een event bij te wonen. Steeds meer eventprofessionals willen daarom weten hoe ze hun bezoekers hierin kunnen faciliteren.
Het antwoord: speel voor cupido en verbind jouw gasten met elkaar!
Connecties zijn de toekomst
Een goed netwerk maakt het verschil. Face-to-face ontmoetingen zijn in dit digitale tijdperk relevanter dan ooit en steeds meer bedrijven hebben in de gaten dat events hiervoor een uitkomst bieden. Maar ook voor de eventbezoeker kan de mogelijkheid om te netwerken de doorslag geven bij de keuze.
Als event professional weet jij als geen ander dat je een ijzersterke propositie nodig hebt. De toegevoegde waarde voor jouw bezoeker moet duidelijk zijn – en je moet die belofte natuurlijk ook nakomen. Wat ontzettend goed werkt is om de gastenlijst vooraf te delen. Als er interessante mensen op de lijst staan, is men eerder geneigd zich aan te melden voor een event.
Uit de comfort zone
Eventmanagers zoeken steeds vaker naar event apps die deelnemers helpen bij het netwerken. Een logische gedachte, maar de ervaring leert dat de app zelf niet voldoende is om waardevolle ontmoetingen te garanderen. Bezoekers moeten in veel gevallen een handje geholpen worden als het aankomt op netwerken. Ze moeten even uit hun comfort zone en daarom is het belangrijk om te zorgen voor de juiste setting.
Denk bijvoorbeeld aan interactieve break-outs als speeddaten. Hierbij ontmoet je een aantal andere deelnemers in korte tijd, zonder dat je ze zelf hoeft aan te spreken. Ook zie je steeds vaker korte oefeningen terug in het programma (ijsbrekers), waardoor mensen op een speelse manier kennis met elkaar maken.
Er zijn verschillende manieren om mensen te verbinden tijdens het event, of van tevoren. Gebruik bijvoorbeeld de naambadge of een naamsticker als onderdeel van een ijsbreker of oefening: geef deelnemers elkaars naambadge en laat ze elkaar opzoeken, of vraag ze om een woord op een sticker te schrijven wat iets over vertelt over zijn/haar interesses.
Next-level matchmaking
Volgens netwerk-expert Jean Paul Wijers begint het faciliteren van waardevolle ontmoetingen al vóór het event. Neem bijvoorbeeld een of meerdere vragen op in het registratieformulier, waarbij je de deelnemer vraagt naar persoonlijke interesses of zakelijke uitdagingen. Door goed te kijken naar de antwoorden kun je mensen met vergelijkbare (of juist tegenstrijdige) antwoorden met elkaar in verbinding brengen. Je kunt ze ook matchen op basis van bestaande gegevens, zoals bedrijf, achtergrond of functie.
Wil je het écht goed doen, maak dan slim gebruik van het CRM-systeem van jouw organisatie. Hierin staat namelijk specifieke data over jouw relaties. Wat zijn hun interesses, eventuele aankopen, bij welke groepen of netwerken zijn ze aangesloten etc. Op basis van deze gegevens kun je mooie matches maken.
Ook het event zelf levert veel relevante informatie op over je doelgroep: Welke events wonen ze bij, welke workshops hebben ze gevolgd en hoe waarderen ze de inhoud van events. Op deze manier kun je het CRM steeds rijker maken zodat je het relatiemanagement van jouw organisatie strategisch kunt inzetten.
Momice en strategisch netwerken
Het volgende event van Momice staat geheel in het teken van (strategisch) relatiemanagement. Hierin brengt Jean Paul Wijers de eventmanagers van Nederland de fijne kneepjes van het vak bij. Wijers heeft jarenlange ervaring met netwerkevents op het hoogste niveau: vanuit het Protocolbureau was hij verantwoordelijk voor de protocollen op evenementen van oa. het Koninklijk huis.
Tijdens de vierde editie van de serie 'Connecting the Dots' leren event professionals hoe zij een effectief netwerkevent kunnen inrichten. En, ‘we practice what we preach’. Daarom zorgen wij ervoor dat iedereen die aanwezig is zélf ervaart hoe effectief netwerken in de praktijk gebracht wordt. Het event vindt plaats op 13 februari 2020. Lees meer of meld je aan op: