Hoe je een succesvolle 'fireside chat' organiseert

Hoe je een succesvolle 'fireside chat' organiseert

Wat is het verschil tussen het luisteren naar de keynote speech van een geweldige ondernemer en een persoonlijk gesprek met dezelfde persoon?


Het antwoord is duidelijk: tijdens een keynote speech krijg je slechts een oppervlakkig overzicht van wat die persoon vertegenwoordigt. Het is veel algemener of losstaander en toont een duidelijk onderscheid tussen de spreker en de aanwezigen.


Eén-op-één-ontmoetingen zijn daarentegen intiemer en richten zich vooral op het opbouwen van een op vertrouwen gebaseerde uitwisseling van informatie. Je krijgt een gedetailleerd begrip van iemands karakter en wezen. Daarom zijn 'fireside talks' ongelooflijk populair.


Wat is een 'fireside chat'? Vergeleken met andere traditionele presentatieformats is een 'fireside chat' een informele, maar gestructureerde dialoog tussen een spreker en een moderator, die zich richt op het toevoegen van een informele toon aan het gesprek en tegelijkertijd enorme waarde biedt aan het publiek.


Uiteraard is er geen vuur of vlammen, dus waarom heet het dan een 'fireside chat'? De eerste fireside chat "wordt toegeschreven aan president Franklin Delano Roosevelt, die een reeks radiotoespraken hield vanaf de Grote Depressie. Zijn woordvoerder zei dat de informele gesprekken bedoeld waren om mensen het gevoel te geven dat FDR met families sprak naast zijn open haard, aldus historicus Doris Kearns Goodwin."


Nu hebben we het voorrecht om te genieten van een ontspannen gesprek met Elon Musk en Jeff Bezos, en zo meer inzicht te krijgen in de manier waarop zij denken en handelen.


Ben je geïntrigeerd en denk je erover om een 'fireside chat' te houden op je volgende evenement? Hier is een lijst met vereisten om te overwegen voor goede resultaten:



Nodig sprekers uit die iets interessants te delen hebben

'Fireside chats' zijn een geweldige kans voor deelnemers om een spreker op een vriendelijkere en meer vertrouwde manier te leren kennen. Daarom wil je iemand uitnodigen die interessante dingen te vertellen heeft.


Uiteraard moet je niet te geobsedeerd raken door het uitnodigen van rocksterren of bekende figuren uit de industrie.


Je moet er echter wel zeker van zijn dat de spreker daadwerkelijk iets voor uw deelnemers betekent en dat hij/zij veel te vertellen heeft.



Huur een moderator in met een goede interviewervaring

Het uitnodigen van een interessante spreker is slechts 1% van de oefening. Wat een 'fireside chat' echt geweldig maakt, is de persoon die de spreker zal interviewen. Niet alle moderators hebben het talent om goede en inzichtelijke vragen te stellen.


Als je een zeer boeiende en meeslepende chatsessie wilt organiseren, zul je onderzoek moeten doen en een interviewer of moderator moeten inhuren die een journalistieke achtergrond heeft of bekendstaat om het geven van zeer interessante interviews.



Betrek je publiek en luister naar wat zij willen weten

Er is geen zin in een 'fireside chat' als je je publiek niet de mogelijkheid biedt om vragen te stellen. Vraag de aanwezigen om eventuele vragen die ze hebben voor het evenement te posten via social media of een mobiele app voor het evenement.


Zorg ervoor dat je gespreksleider rekening houdt met wat je deelnemers willen horen tijdens het informele gesprek en moedig hem of haar aan zich hierop voor te bereiden.



Zorg ervoor dat de structuur van de dialoog gemakkelijk te volgen is

Er is niets erger dan een ongeorganiseerde 'fireside chat' met een moderator die van het ene onderwerp naar het andere springt. Brief de moderator voor het evenement en spreek een specifieke structuur van de dialoog af.


Je moet weten welke hoofdonderwerpen er behandeld worden en in welke volgorde. Ook moet je weten hoeveel tijd de moderator aan elk onderwerp zal besteden.


Vervolgens kun je deze structuur aan het begin van het informele gesprek met je publiek delen, zodat ze voorbereid zijn op wat er daarna komt.



Bouw het verhaal met de informele sfeer in gedachten

'Fireside chats' zijn vooral populair vanwege de vriendelijke sfeer die ze uitstralen. Een succesvolle dynamiek zal het gevoel creëren dat je bij een vuur zit en met een goede vriend praat.


Gezien dit aspect moet het creëren van een informele sfeer een topprioriteit zijn.


Voor deze setting kun je experimenteren met het decorontwerp. Je kunt bijvoorbeeld comfortabele fauteuils of banken neerzetten en gebruikmaken van gedempt, rustgevend licht.



Conclusie

'Fireside chats' kunnen de kroon van je evenement zijn en iedereen samenbrengen om te genieten van een informele, maar toch inzichtelijke ervaring. Bereid je er dus goed op voor.


Nodig een interessante spreker en een zeer bekwame interviewer uit. Betrek je publiek vóór het evenement door hen aan te moedigen om vragen te stellen. Concentreer je op de dialoogstructuur en transformeer je locatie (zelfs al is het maar voor één uur) tot een comfortabele ruimte die lijkt op een 'plek aan een gezellige open haard'.

Bron: Photo: iStockphoto

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties