OVAM GroenEvent Awards 2018 gaan naar ...

OVAM GroenEvent Awards 2018 gaan naar ...

Op 26 oktober maakte de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de winnaars van de OVAM GroeneVent Awards 2018 bekend. Met de GroeneVent Awards wil de OVAM de duurzaamste evenementen van Vlaanderen een hart onder de riem steken. Manifiesta, Ubuntu , Dubyard en Irie Vibes Roots gaan met de hoofdprijzen naar huis.

 

Bij het selecteren van de tien finalisten maakte de jury een radicale keuze: alleen evenementen die herbruikbare bekers gebruiken, komen in aanmerking voor de hoofdprijzen. Dit omdat elk jaar het aantal evenementen dat kiest voor de herbruikbare beker elk jaar stijgt. "De herbruikbare bekers zorgden dit jaar voor een daling van het afval op de grond met maar liefst 27%", aldus Luc Goeteyn, Afdelingshoofd Afval en Materialen bij de OVAM.

 

De winnaars zijn Manifiesta, Ubuntu, Dubyard en Irie Vibes Roots.

 

 

Manifiesta (winnaar in de categorie grote evenementen)

Manifiesta risico’s durft nemen op hun pad naar een zo duurzaam mogelijk festival. Voor water en frisdranken werken de organisatoren met Watertap, een tapsysteem dat in één klap petflesjes volledig overbodig maakt. Manifiesta omarmt gerecupereerd materiaal zo veel mogelijk, schenkt veel aandacht aan haar mobiliteitsplan en nodigt festivalgangers uit om goed te sorteren. Ook de gratis festivalbussen die vertrekken vanuit alle Belgische provincies maken enorm veel indruk. Vanuit alle Belgische provincies worden er gratis bussen ingelegd die bezoekers vlakbij de ingang tot het terrein brachten. Iedereen die een ticket koopt, wordt gevraagd of ze al dan niet willen gebruik maken van deze bussen. In de vooravond van beide festivaldagen keren die bussen vervolgens terug naar hun vertrekpunt in de respectieve provincies.

 

 

Ubuntu (winnaar in de categorie middelgrote evenementen)

Ubuntu festival uit Boom is van alle markten thuis. Een bloemlezing uit hun initiatieven: een ecoteam met zwerfvuilruimers op stelten, herbruikbare bekers, composteerbare borden en bestek, een uitstekend mobiliteitsplan, een fietsherstelpunt, composttoiletten, een geefplein, een afvalbarometer op het festivalterrein, en ga zo maar door. Ubuntu is ook sociaal een zeer geëngageerde organisatie. Ze werken hard rond de SDG’s en werken samen met Natuurpunt voor CO2-compensaties. Het park is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer (trein en bus). Er werd hierover uitvoerig gecommuniceerd op website en sociale media. De laatste trein en bus werden vermeld op diverse communicatie kanalen.

 

 

Irie Vibes Roots (winnaar 1 in de categorie kleine evenementen)

Irie Vibes Roots is een reggae, ska, dub en balkan festival uit Kortemark. Op dit duurzame festival wordt ook voedselverlies tot een absoluut minimum herleid. De rietjes zijn biologisch afbreekbaar en bijna alle constructies op het terrein zijn opgetrokken uit gerecupereerd materiaal, en het klassieke, energieverslindende springkasteel werd vervangen door een speelbus. Het afwaswater werd gezuiverd door een mobiele waterzuiveringsinstallatie met rietveld. Het gebruik van openbaar vervoer en de fiets werd gepromoot via de website en social media. De parking was vanaf dit jaar betalend, deels om het autogebruik te ontmoedigen. Irie Vibes zette tevens gratis shuttle bussen in van het station naar het festival en terug op donderdag, vrijdag en zaterdag. Met trots merkten de organisatoren op dat heel wat mensen dit jaar met de fiets naar het festival kwamen, vooral op donderdag. Daarnaast brachten ook heel wat medewerkers hun fiets mee om tijdens opbouw en afbraak verplaatsingen op die manier te doen.

 

 

Dubyard (winnaar 2 in de categorie kleine evenementen)

Dubyard is ook een reggae festival. De organisatoren uit Oud-Heverlee hebben de jury overtuigd met hun planmatige, becijferde aanpak. En achter die cijfers zit ook een erg groot engagement. Zo werd aan elke bezoeker werd gevraagd vanwaar deze kwam en met welk vervoermiddel deze gekomen is. De dataverwerking hiervan (2400 bezoekers) zal in oktober 2018 gebeuren. De catering op Dubyard is volledig vegetarisch en deels veganistisch. Ze maken duchtig gebruik gemaakt van gerecupereerd materiaal en met energie en water wordt bijzonder zuinig omgesprongen. Ook qua mobiliteit scoort Dubyard erg goed. De editie van dit jaar ging door op een andere locatie, om zo te zorgen voor een betere bereikbaarheid. Verder werden de medewerkers gestimuleerd om op de camping te blijven de week voor het evenement, dit om overbodige transporten te vermijden.

 

 

De winnaars maakten gebruik van de Mobiwijzer-tool van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) om de mobiliteit van en naar hun evenement duurzamer te maken.

www.ovam.be/de-groenevent-award
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Van aanname naar actie: samenwerken aan toegankelijke evenementen

Van aanname naar actie: samenwerken aan toegankelijke evenementen

Hoe organiseer je het grootste event van Nederland? Ontdek het op Festivak 2024

Hoe organiseer je het grootste event van Nederland? Ontdek het op Festivak 2024

Sphere breidt uit: Abu Dhabi krijgt tweede iconische eventlocatie ter wereld

Sphere breidt uit: Abu Dhabi krijgt tweede iconische eventlocatie ter wereld

Advertenties