Digital Signage, ook bekend als lichtkranten of digitale infoborden, zijn de perfecte manier om snel en efficiënt te communiceren met een groot publiek. Met communicatie kan je hele leuke dingen doen, maar het is ook een kritisch punt wanneer problemen de kop opsteken.
Het is dus van groot belang dat alle lichtkranten blijven werken, ook wanneer er iets misloopt, want net dan moet je goed communiceren. De experts van The Safe Group vertellen waar je op moet letten.
Een robuuste installatie, mét keuring!
De plaatsing en montage van Digital Signage verdient extra aandacht en de nodige garanties. Een communicatiemedium dat dient voor een hogere veiligheid mag in geen geval een risico vormen. Zorg ervoor dat het scherm bestand is tegen extreme weersomstandigheden, dat eventuele grapjassen er niet zomaar op of in kunnen klimmen, en dat het technisch materiaal niet bereikbaar is voor toevallige passanten.
Let op met mobiele schermen
De typische schermen op een aanhangwagen (ledkarren) zijn erg praktisch, maar vaak niet geschikt voor evenementen. Wanneer ze opgesteld staan op een grote hoogte, wat nodig is om een groot publiek te bereiken, verliezen ze hun weerstand tegen windbelasting. Ze zijn dus niet geschikt om tegelijk een groot publiek te bereiken én veilig geïnstalleerd te worden. Plaats deze handige karretjes dus enkel op plaatsen waar dit veilig kan!
Is (draadloze) communicatie wel betrouwbaar?
Draadloze communicatie is mogelijk én betrouwbaar, maar houd rekening met volgende aandachtspunten:
- Zorg dat het scherm communiceert over een privaat netwerk. Zo is jouw informatie veilig en loop je niet het risico dat één of andere ietwat technisch onderlegde grappenmaker de controle over je scherm krijgt.
- Check of je leverancier wel degelijk de kennis over dit private netwerk in huis heeft, en dat hij er de volledige controle over heeft. Vraag hem hoe hij hiermee problemen kan oplossen, of hij van alle mogelijke materialen genoeg reserve heeft en of hij een alternatieve technologie klaar heeft in tijden van storingen.
- Always have a plan B: bij voorkeur wordt er dus altijd een alternatief meegeleverd, zodat er steeds een backup is voor de communicatie.
- GPRS, 2G, 3G, 4G zijn uitgesloten. Dit zijn geen private netwerken. Hier is de leverancier afhankelijk van de provider en heeft er heeft hij er zelf geen enkele invloed op. Daarbij zijn deze netwerken typisch als eerste overbelast wanneer er een calamiteit of grote drukte is.
Communicatie via kabel is natuurlijk altijd het meest betrouwbaar. Moest je hiervoor kiezen, zorg dan dat de kabel goed is aangelegd. Zo mag het kabelpad nooit door publieke zones lopen en is het bij voorkeur beveiligd. Zorg ook hier bij voorkeur voor een backup, mét draad of draadloos.
Kies de juiste software
Features zijn leuk, betrouwbaarheid is belangrijker. Ook bij Digital Signage is de software van groot belang. Heel veel verhuurders van schermen en ledkarren bieden hun schermen ook aan voor evenementen. Dit kan natuurlijk werken, maar een systeem dat gebouwd is voor reclame langs de weg is meestal niet geschikt voor crowd management of massacommunicatie.
Zorg ervoor dat je met het systeem binnen een paar seconden een boodschap kan opstellen en op het scherm laten zien. Vraag je leverancier om dit te demonstreren. Er zijn weinig systemen op de markt die dit echt ondersteunen en daarnaast ook nog eens met multimedia overweg kunnen.
Contacteer je leverancier
Neem dit artikel mee naar je leverancier en overloop met hem de verschillende punten. Nog op zoek naar crowd control of Digital Signage? Contacteer The Safe Group voor een vrijblijvend gesprek.