Werken in de evenementenbranche is bijzonder. Snel en efficiënt worden podia opgebouwd, lampen opgehangen en locaties omgetoverd. "Je werkt in een dynamische omgeving en je hebt weinig tijd om je in allerlei voorschriften te verdiepen. Je weet wat je doet en zult echt niet van de steiger vallen."
Toch gebeuren er jaarlijks heel wat ongelukken met werken op hoogte, ook in de evenementenbranche. "De steigerbouwer is nog niet klaar of men begint al met de aanleg van stroomkabels onder de vaak immense steigerconstructie of het podium. Je hoeft maar een keer je hamer te laten vallen om een collega, die het net even te warm had om zijn helm op te zetten, flink te verwonden. De gevolgen kunnen ook financieel ernstig zijn. Je komt erachter dat de wet allerlei verplichte eisen stelt, waarvoor je als freelancer of werkgever zelf verantwoordelijk bent. Wanneer blijkt dat je daaraan niet voldaan hebt, krijg je te maken met de inspectie, justitie en grote boetes. In hoog tempo komt er steeds meer regelgeving omtrent werken op hoogte."
Wist jij dat:
- Bij het werken op geringe hoogte al valbeveiliging verplicht is?
- Dat deze aan de juiste normen moet voldoen en regelmatig gekeurd moet worden?
- Dat je aantoonbaar over de vaardigheden moet beschikken om deze te mogen gebruiken?
- Dat je je hoofd, oren, ogen, neus, handen en voeten dient te beschermen waar dit nodig is?
"Als je bij Stagefreaks bent geweest, dan is er straks niets aan de hand wanneer je beveiligde gereedschap valt. Je draagt een lichte helm met ventilatie, passende veiligheidsschoenen en je bent veilig verankerd met een leeflijn. We hebben duizenden artikelen om jou fijn te laten werken", vertelt Freek Noordenbos.
Stagefreaks leert je tijdens een van hun cursussen bovendien hoe je met valbeveiliging en positionering werkt, zodat je straks overal soepel bij kunt zonder dat je risico loopt. Is het tijd voor de jaarlijkse keuring van je materiaal? Dan zorgt Stagefreaks voor de keuring en certificering.