Wat je als eventplanner kan leren van filmcrews

Wat je als eventplanner kan leren van filmcrews

Regisseur Jan Verheyen beaamde het onlangs nog in één van zijn speeches: tijdens een drukke draaidag maakt een goede cateraar het verschil in sfeer.

 

Lekkere, gezonde catering op film- en tv-sets is dus essentieel, maar stelt je wel wat voor specifieke uitdagingen. Kookfaciliteiten zijn vaak beperkt of niet aanwezig. Niet alle locaties zijn even makkelijk toegankelijk. Je zit met een veeleisend en divers publiek. Klinkt dit jou als eventorganisator bekend in de oren? Misschien kan je dan wel wat leren uit de ervaringen van filmsetcateraars.

 

Op locatie werken de cateraars meestal vanuit een trailer. In deze mobiele keuken vervoeren en bereiden ze het eten. Buiten de trailer zetten ze tafels op waarop ze de snacks en dranken klaar zetten. Zo kunnen crew en cast zich snel bedienen. Voor de lunch of het diner verzamelt iedereen op een gezamenlijke plek in een grote ruimte, tent, trailer of gewoon buiten. Daar zetten de cateraars tafels en stoelen klaar. Het budget is altijd beperkt en dat vereist van de cateraars heel wat creativiteit.

 

Uit de ervaring van setcateraars kan je als eventorganisator dus heel wat leren. Ook jij hebt een divers publiek met allerlei voorkeuren. Je eventlocatie is dan wel origineel of exclusief, maar scoort al eens wat minder op kookfaciliteiten. En je budget is nooit onbeperkt. Hier volgen dus 12 tips van op de filmset waar je zeker iets mee bent voor de catering bij de organisatie van jouw evenement of voor je eigen crewcatering. 

 

  • Verzamel op voorhand informatie over voedselallergieën en menu voorkeuren (vegetarisch, halal, ...). Vraag dit op bij je gasten. Verzamel deze info op inschrijvingsformulieren, bij intakes of vraag of ze hun speciale wensen vermelden bij de bevestiging van hun komst.
  • Organiseer het voedsel en de voorraden in bakken en koelers die je van duidelijke etiketten voorziet. Zo vind je alles makkelijk terug.
  • Houd je werkplek proper en overzichtelijk en vermijd rommel.
  • Zorg voor gezond eten en voorzie veel fruit en groenten.
  • Zorg voor afwisseling. In plaats van de traditionele broodjes serveer je bijvoorbeeld ook eens pita of wraps.
  • Beperk snoep en junk food. Een snoepje af en toe kan geen kwaad, maar het mag niet het hoofdbestanddeel van je menu zijn.
  • Vermijd voedsel met een hoog zetmeelgehalte. Vervang bijvoorbeeld crackers of brood door plakjes komkommer. Sla kan dienen als wrap.
  • Stoofpotjes, maaltijdsoepen, ovenschotels en quiches zijn stevige maaltijden en bovendien budgetvriendelijk.
  • Serveer maaltijden op regelmatige tijdstippen. Op Amerikaanse filmsets hebben de vakbonden strikte regels bedongen over wanneer maaltijden en snacks moeten worden opgediend.
  • Houd rekening met het weer. Op koude dagen voorzie je warmhoudertjes zoals bijvoorbeeld warme chocolademelk. Op hete dagen zorg je voor verkoeling met verfrissende snacks. Een koude smoothie is heel voedzaam en verkwikkend. 
  • Houd warme maaltijden warm en koud voedsel fris.
  • Blijf creatief en verval niet in routine. Bekende ingrediënten kan je op steeds nieuwe manieren combineren. Wat dacht je van yoghurt met cruesli als gezond ontbijt of tussendoortje? Of serveer eens een mocktail als alternatief voor frisdrank.
Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties