Cateraars aansprakelijk voor allergische reacties

Cateraars aansprakelijk voor allergische reacties

Cateraars die eind dit jaar de nieuwe allergenenwet links laten liggen, kunnen aansprakelijk worden gesteld voor allergische reacties of letsel van gasten. Daar wijst Stichting Horeca Onderwijs (SHO) op.

 

De nieuwe wetgeving, die vanaf 13 december 2014 in zal gaan, breidt de plicht om informatie te geven over allergenen uit naar niet voorverpakte producten. Dit betekent in de praktijk dat je ook als cateraar of organisator informatie moet geven over de aanwezigheid van allergenen.

 

LET OP: "De aansprakelijkheid voedselintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de Horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling", waarschuwt SHO.

 

Stichting Horeca Onderwijs geeft praktische informatie voor ondernemers:

  • Alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, dienen informatie te verstrekken aan de consument cq. gast over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten.
  • Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet-voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten.
  • In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het horecabedrijf, ongeacht in welke vorm. Een lijst van alle 14 allergenen vind je onderaan dit artikel. Het etiketteren van kruisbesmetting is dus niet wettelijk verplicht aangezien deze allergenen niet als ingrediënt gebruikt zijn.
  • De allergeneninformatie moet schriftelijk zijn vastgelegd en moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Dat houdt in dat er onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.
  • De allergenen-informatiekaart moet deel uitmaken van het voedselveiligheidsplan. Medewerkers moeten de allergeneninformatie te allen tijde kunnen raadplegen, zodat de controlerende overheidsinstantie de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) de juistheid hiervan kan controleren. Heb je dit niet goed geregeld dan kun je aansprakelijk worden gesteld!
  • De Allergenenwetgeving geldt van slager tot bakker, van cateraar tot restaurant, ... Dus ook voor alle bedrijven die met voeding en dranken in de eventsector actief zijn.

 

Allergene stoffen

Er zijn 14 allergene stoffen:

  • Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
  • Lupine
  • Weekdieren

 

In de praktijk

Cateraars zullen voortaan dus bordjes moeten plaatsen met info over gebruikte allergene stoffen of deze informatie verwerken op de menu kaarten.

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Marie de Jonge
Marie de Jonge
New|2019-06-26 - 14:44u

Interessant artikel. Bij letselschade denken velen aan ongelukken en minder vaak aan letsel dat opgelopen is door allergieën. Goed om te weten dat een letselschade advocaat hiervoor ook ingeschakeld kan worden. Ik ga dit artikel ook doorsturen.

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties