5 tips voor duurzame catering

5 tips voor duurzame catering

Catering speelt een belangrijke rol bij meetings. Je gasten verdienen een stevige lunch om hun magen te vullen en hersens op te frissen, maar de lunch heeft ook een belangrijke sociale functie. De samenstelling van de maaltijd kan een groot verschil maken voor de effecten op het milieu.

 

Kies een cateraar die je helpt om duurzame maaltijden samen te stellen. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

 

Lokale lekkernijen

Je eten zou niet verder moeten reizen dan je gasten. Producten van lokale aanbieders zijn de eerste stap naar duurzame catering. Exotisch voedsel wordt heel eind getransporteerd worden voor dat  het op je bord ligt. De CO2 uitstoot die dat met zich meebrengt draagt bij aan klimaatverandering. Lokale producten zijn extra vers, snel bezorgd en vaak goedkoper.

 

Producten van het seizoen

Ook lokale aanbieders bieden groente en fruit aan uit andere seizoenen. De kunstmatige verwarming en verlichting voor het groeiproces in de kas leidt tot extra CO2 uitstoot. Seizoen producten zijn niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Vraag je cateraar om met seizoen producten te werken. Wat is er mis met een klassieke, hartige stamppot in de wintermaanden of primeur groenten in het voorjaar?

 

Goed zonder gif

Het werden een tijd lang uitgemaakt voor hippie-voedsel. Maar organische producten beginnen een serieuze trend te worden. Ze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Vlees krijgt alleen het keurmerk organisch als het afkomstig is van dieren die geen antibiotica kregen toegediend. Fans van organisch voedsel zijn er van overtuigd dat onbehandeld voedsel een intensievere en betere smaak heeft. In ieder geval is het milieuvriendelijker en gezonder.

 

Dan maar even geen vlees

De veehouderij veroorzaakt meer milieuvervuiling en broeikasgassen dan alle auto's op de wereld tezamen. Weilanden beslaan meer ruimte dan andere menselijk activiteiten en het massaal toevoegen van antibiotica aan diervoeder besmet ons drinkwater. Minder vlees eten lijkt dus geen slecht idee. Je cateraar kan je helpen met het plannen van een vleesarme of vegetarische maaltijd. Dan doe je ook iets goeds voor de dieren.

 

Nooit meer restjes

Zorg er voor dat alle borden, schalen en bestek herbruikbaar zijn. Als ze niet aanwezig zijn, kun je ze huren. Overleg goed met je cateraar over de te serveren hoeveelheden. Voorkom dat er eten en drinken overblijft. Overgebleven, afgesloten, gekoelde etenswaren kun je doneren. Bijvoorbeeld aan de voedselbank.

 

Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder als comment met ons!

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen de vakmedia voor de congres- en evenementenbranche (Eventbranche.nl, Congreswereld.nl, eventplanner.nl /.be, Events.nl, QM, Meeting Magazine en GreaterVenues.com). Iedere 2 weken verschijnt op al deze platformen een artikel over duurzaam organiseren, aangeleverd door de Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC).

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

TTPE wint opnieuw en zet in op internationalisering

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Advertenties