Wat is de overeenkomst tussen André Kuipers en André Rouvoet, behalve hun voornaam en dat ze bekend zijn? Juist: ze zijn in te huren als dagvoorzitter. Net als heel veel andere bekende en onbekende Nederlanders en Belgen die zich 'dagvoorzitter' noemen.
En zo zijn er ook velen die die zich - als ze even niets te doen hebben - een extra zakcentje bezorgen door zich 'spreker', 'coach' of 'social media expert' te noemen. Maar zijn ze het ook echt?
Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen Bekende Nederlanders/Belgen als dagvoorzitter... als ze het vak maar verstaan. En ik heb Kuipers en Rouvoet niet zelf aan het werk gezien. Net zoals ik mensen als Philip Freriks, Victoria Klobenko, Raoul Heertje en ga zo maar door niet allemaal zelf heb zien optreden. Ik kan daarom niet voor ieder van hen individueel zeggen dat ze het dagvoorzitterschap vooral inzetten om hun bekendheid te gelde te maken. Wat ik - op basis van eigen ervaring - wel durf te zeggen is dat áls één van hen een goede dagvoorzitter is, dit de uitzondering is die de regels bevestigt.
Kan ik dan ook zeggen dat het altijd fout is een BN-er / BV in te huren? Nee: sommige bijeenkomsten kunnen uitstekend zonder een echte vakman. En dan is de keuze voor 'een naam' heel goed te verantwoorden.
Je kunt de vraag ook omdraaien: ben je alleen een goede dagvoorzitter, als je er verder niets naast doet? Nee, zeker niet. Dat je ook astronaut, politicus, actrice of humorist bent sluit helemaal niet uit dat je een hele goede dagvoorzitter bent. Sterker nog: ik ken maar heel weinig professionele dagvoorzitters die daar volledig van kunnen leven. Ze hebben nog andere activiteiten en in veel gevallen worden hun prestaties als dagvoorzitter daar alleen maar beter van.
Maar waar ligt dan de grens? Om die te bepalen moet je volgens mij kijken naar de overeenkomsten tussen Kim Coppes, Maarten Bouwhuis, Gert-Jan Jansen, Hans Etman, Donatello Piras, Niels van der Schaaff, Erik Peekel, Anouschka Laheij, Frans Miggelbrink, Lars Sorensen, Andrea van Pol, Marco Bakker, Piet-Hein Peeters …en zo kan ik gelukkig nog even doorgaan: zij beschouwen dagvoorzitten als een vak. Ze beheersen alle vaardigheden die nodig zijn om dat vak uit te oefenen. Ze zijn dagelijks bezig hun kennis te vergroten en hun expertise te ontwikkelen. Ze waarderen een serieus gesprek over hun prestaties. Dat maakt ze tot vaklieden.