Festivals gaan voor duurzaam management

Festivals gaan voor duurzaam management

Kunnen festivals groener? Kunnen festivals nog socialer? Kunnen festivals duurzamer? Een jaar lang boog de Vlaamse festivalfederatie, samen met haar Waalse tegenhanger, zich over deze vragen.

 

Met financiële ondersteuning van de POD Duurzame Ontwikkeling (B) lanceren ze elk een lerend netwerk rond duurzaam festivalmanagement. Op het programma staan naast afvalbeheer, duurzaam energiegebruik en toegankelijkheid ook thema's als duurzame voeding en ondersteuning van de lokale economie. D

 

Amandine Vandermeir, coördinatrice bij Court Circuit: "Duurzame ontwikkeling is een concept waar steeds meer festivalorganisatoren zich op beroepen, elk volgens zijn eigen interpretatie en mogelijkheden. Dit levert een veelvoud aan initiatieven op maar ook vaak een reductionistische visie van wat duurzame ontwikkeling inhoudt. Met dit lerend netwerk hopen we de bestaande ervaringen te bundelen en te stroomlijnen."

 

Een eerste doelstelling is dat de deelnemers van elkaar leren en ervaring opdoen. Bij deze oefening worden de netwerken begeleid door experten die voor externe input rond duurzaam eventmanagement zorgen.

 

Serge Platel, coördinator van de FMiV: "Langs Vlaamse kant hebben al 23 festivals hun medewerking toegezegd. Hierbij zitten niet alleen de grote klassiekers maar ook een aantal kleinere festivals. In die zin weerspiegelen we perfect de rijke festivalwereld van heel België."

 

En dat klopt want naast kleppers zoals Rock Werchter, Tomorrowland, Les Ardentes, Gentse Feesten en Esperanzah! hebben ook een aantal kleinere festivals zoals LaSemo en Crammerock hun deelname bevestigd. Een lerend netwerk kan echter maar een beperkt aantal deelnemers opvangen. En België is een echt festivalland. Daarom werd er aan beide netwerken gevraagd een publicatie uit te werken die voor de niet deelnemers nuttige informatie bevat in verband met duurzaam eventmanagement.

 

Serge Platel, FMiV: "Het is de bedoeling om ondermeer te eindigen met een interactieve checklist voor alle festivalorganisatoren. Deze checklist moet een praktische handleiding zijn voor decision makers in de organisatie om duurzaam ondernemen actief toe te passen in de werking."

 

Sophie Sokolowski, voorzitster ad interim van de POD Duurzame Ontwikkeling: "Duurzaam eventmanagement is een domein waarover binnen de POD Duurzame Ontwikkeling expertise wordt opgebouwd. Naast de ondersteuning van festivals volgen we ook de ontwikkeling van een nieuwe ISO-norm voor duurzaam eventmanagement op en werden er verschillende tools ontwikkeld voor een duurzame organisatie van het Belgische EU voorzitterschap dat weldra van start gaat."

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe je een succesvolle 'fireside chat' organiseert

Hoe je een succesvolle 'fireside chat' organiseert

14 miljoen deelnemers aan virtueel concert op Fortnite: Wat dit betekent voor de toekomst van events

14 miljoen deelnemers aan virtueel concert op Fortnite: Wat dit betekent voor de toekomst van events

Zo maak je indruk op je gasten met opvallend drukwerk

Zo maak je indruk op je gasten met opvallend drukwerk

Advertenties