7 kenmerken van een efficiënt spreker

7 kenmerken van een efficiënt spreker

Wie succesvol wil communiceren moet begrijpen hoe anderen hem zien en horen en hoe ze reageren op wat wordt gezegd.

 

Het gaat niet zozeer om wat, maar eerder om hoe je het zegt, of het nu om een één-op-ééngesprek, een telefoongesprek of een presentatie gaat. Sprekers kunnen efficiënt leren communiceren ongeacht waar ze zijn. Wie goed via de telefoon of een videoconferentie wil communiceren zal zich toch eerst moeten perfectioneren tijdens gewone één-op-ééngesprekken.

 

7 tips om beter en efficiënter te communiceren met anderen:

 

Het stemgeluid is de sleutel van een presentatie. Uit onderzoek blijkt dat het volume van de stem de respons van de luisteraars meer beïnvloedt dan de woorden die ze spreken. Wanneer je tegen drie mensen praat moet je stemvolume anders zijn dan wanneer je 15 mensen toespreekt.

 

Pauseer vaak en spreek langzaam. Een veel voorkomende fout is te veel praten. Meer dan wat de luisteraar wil en moet horen. Indien managers hun boodschap duidelijk willen laten overkomen moeten ze traag spreken en bewust pauses in hun betoog inlassen.

 

Maak contact. Kijk en luister goed naar je spreekpartner om te zien of die je punt vat. Oogcontact vergroot het vertrouwen en geeft je de kans met je spreekpartner te connecteren. Wanneer er geen oprecht contact bestaat, zal de luisteraar snel zijn interesse verliezen, de boodschap in vraag stellen en twijfels over de spreker formuleren.

 

Etaleer zelfvertrouwen. Binnen de zeven seconden nadat iemand de kamer betreedt hebben de aanwezigen zich reeds een idee gevormd over het zelfvertrouwen van de persoon in kwestie. Hoe je je voordoet, is wie je bent. Rechtop lopen is dus belangrijk.

 

Wees spaarzaam met het gebruik van technologie als hulpmiddel om je boodschap te brengen en gebruik technologische snufjes enkel als ze je betoog sterker maakt. Een goed één-op-ééngesprek blijft de sterkste communicatiemethode.

 

Gebruik gebaren om een positieve visuele indruk te creëren. Wanneer je gebaren overeenstemmen met je betoog, verstreken ze wat je zegt en wordt de boodschap makkelijker verstaanbaar. Getrainde sprekers gebruiken gebaren om meer nadruk op hun woorden te leggen. Ze vermijden om met pennen, hun vingers of ringen te spelen terwijl ze praten.

 

Verhoog je bewustzijn. De meeste mensen hebben er geen idee van wat anderen zien en horen wanneer ze met iemand praten. Aandachtig de luisteraar observeren is de boodschap. Zijn reacties en antwoorden goed analyseren.

Bron: express.be

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Advertenties