De spanningen tussen organisatoren en ticket doorverkoopplatforms bereiken een nieuw hoogtepunt nu Free Your Mind, een prominente organisator van house- en techno-evenementen, een rechtszaak aanspant tegen TicketSwap.
Het belangrijkste geschilpunt? De echtheid van de kaarten en de betrouwbaarheid van TicketSwap's SecureSwap-functie.
Free Your Mind stelt dat ondanks de beloften van veiligheid en authenticiteit door TicketSwap, honderden festivalgangers zijn teleurgesteld omdat ze werden geweigerd aan de poort met kaarten gekocht via het platform. Deze situatie heeft niet alleen geleid tot frustratie onder fans, maar heeft ook ernstige zorgen gewekt bij organisatoren over wie er precies aanwezig zijn op hun evenementen, vooral in het licht van veiligheidskwesties en potentieel noodweer.
Het conflict concentreert zich rond SecureSwap, een functie die door TicketSwap wordt aangeprezen als een veilig middel om tweedehands kaarten te kopen. Dit systeem belooft de originele barcode van een kaartje te annuleren en een nieuwe uit te geven, wat in theorie fraude zou moeten voorkomen. Echter, volgens Free Your Mind, werd deze functie gepromoot en toegepast zonder hun toestemming, wat leidde tot de verkoop van ongeldige kaarten.
TicketSwap heeft zich verdedigd door te stellen dat Free Your Mind ervoor heeft gekozen niet deel te nemen aan het SecureSwap-systeem. "We bieden onder andere beveiligingstechnologie als Secure Swap aan. Ook Free Your Mind kan gebruik maken van Secure Swap. Om voor ons onbegrijpelijke redenen kiest Free Your Mind daar niet voor.", vertelt TicketSwap aan AD.
Dit juridische geschil werpt een schaduw over het doorverkoopproces, met zorgen over de impact die dit zou kunnen hebben op consumentenvertrouwen en de toekomst van ticketverkoop.
Er zijn precedenten voor dergelijke conflicten; concertorganisator Mojo verbood eerder de doorverkoop van kaarten op TicketSwap vanwege vergelijkbare zorgen over fraudegevoeligheid. TicketSwap beweert bovendien dat het belemmeren van de doorverkoop van kaarten de fans benadeelt, waardoor ze mogelijk gedwongen worden om zich te wenden tot minder veilige platforms, wat de deur opent voor meer fraude en woekerprijzen.
Met de aankomende rechtszaak in het verschiet zoekt de evenementenindustrie naar antwoorden en een weg voorwaarts die zowel de rechten van consumenten beschermt als de integriteit en veiligheid van evenemententicketing handhaaft. Hoe dit zal uitpakken, blijft een belangrijk aandachtspunt voor organisatoren, ticketplatforms en festivalgangers in de komende maanden.
Bron: AD, Telegraaf