Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Eventtechniek

Nieuwe opleiding voor knelpuntberoep Eventtechniek

Het RITCS in Brussel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen starten met een nieuwe graduaatsopleiding "Podium- & Eventtechnieken". Podiumtechnicus is de laatste jaren een knelpuntberoep geworden: er is veel vraag naar, maar te weinig mensen die de job kiezen. Tijdens de coronacrisis gingen veel mensen uit de sector op zoek naar een andere job.


Volgend academiejaar starten het RITCS (Erasmushogeschool Brussel) en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) met de nieuwe opleiding. "Op vraag van de podium- en eventsector gaan we podiumtechnici opleiden", zegt het nieuwe opleidingshoofd, Geert Custers. "Er zijn vier afstudeerrichtingen: licht, video, geluid en podiummechanica."


De graduaatsopleiding duurt twee jaar. "Waarvan een derde op de werkvloer plaatsvindt tijdens stages. De lessen zijn vooral praktijkgericht, dus studenten moeten geen schrik hebben om zware theorie te krijgen." 



Geen vooropleiding

De studenten hebben geen vooropleiding nodig. "In het middelbaar zijn er wel opleidingen "podiumtechnieken" en dit is een mooi vervolg, maar zonder opleiding kan het ook. Bij de richting "licht" geven we bijvoorbeeld eerst basisbelichting en dan leren ze alle toestellen bedienen en programmeren." Na een basisopleiding volgt een specialisatie in een van de vier afstudeerrichtingen.


Na de opleiding kunnen ze gaan werken in een grote sector. "Het aanbod is zeer groot. Ze kunnen terecht bij opera- of theatergezelschappen, evenementen, festivals, ze kunnen mee toeren met muziekgroepen of ze kunnen zich toeleggen op podiumbouw, waar we in België gespecialiseerd in zijn."



Knelpuntberoep

De nieuwe opleiding komt er op vraag van de podium- en eventsector zelf. "Podiumtechnicus is een knelpuntberoep geworden. Door corona lag de sector op zijn gat en zijn er veel mensen een andere job gaan zoeken. Toch is de eventsector in ons land zeer groot en is er nu een groot tekort aan goede technici om al dat werk uit te voeren."


De nieuwe opleiding moet nu nieuwe, jonge mensen laten kennismaken met de sector. "De opleiding, en de sector, is er voor mensen die geïnteresseerd zijn in concerten en evenementen. Computerkennis is een voordeel, maar we moeten vooral mensen met technische aanleg hebben."


Meer info kan je vinden op de website of tijdens de opendeurdagen, op 11 maart in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen of op 18 maart bij RITCS in Brussel. Het nieuwe academiejaar start op 18 september 2023.

Bron: VRT 17/02 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

6 tips voor een uniek congres

6 tips voor een uniek congres

Wintermagie: verwen je medewerkers met een mobiele kerstbar

Wintermagie: verwen je medewerkers met een mobiele kerstbar

Event professionals aller organisaties, verenig jullie!

Event professionals aller organisaties, verenig jullie!

Advertenties