Coronapas wellicht toch voor kleinere evenementen

Coronapas wellicht toch voor kleinere evenementen

De consensus groeit om de coronapas ook voor kleinere evenementen in België in te zetten. Tegelijk wordt gedacht om vanaf 1 september de regels voor de horeca of trouwfeesten los te laten.


De versoepelingstrein komt parallel met de stijgende vaccinatiegraad verder onder stoom. De Belgische regeringen zetten vrijdag in het Overlegcomité de lijnen uit voor de volgende stappen in het corona­beleid.


Hoewel de liberalen vorige week nog flink op de rem stonden, lijkt er ondertussen toch consensus te groeien om het Covid Safe Ticket (CST) ruimer te gebruiken. Dat blijkt na de vergadering van de ­federale topministers maandagavond. Die zogenoemde coronapas maakt vanaf 13 augustus buitenevenementen sinds 1.500 personen mogelijk zonder mondmaskers en afstandsregels. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en diens CD&V-collega Joachim Coens (CD&V) lieten vorige week al een ballonnetje op om de coronapas ook voor kleinere evenementen te gebruiken. ‘De snelheid waarmee Vooruit dit nu wil doen, is een hellend vlak’, reageerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. ‘Voor je het weet, zitten we in de Franse of Italiaanse situatie waar je voor een koffie op het terras je pas en papieren moet tonen.’


Desondanks wordt vrijdag wellicht besloten om de coronapas tijdelijk ook voor kleinere evenementen te gebruiken. Om de liberalen tegemoet te komen, wordt benadrukt dat de organisator vrijwillig zal kunnen kiezen of hij zijn evenement organiseert met of zonder gebruik van de coronapas. In het ­eerste geval zal iedereen kunnen feesten zonder afstand en mondmaskers, in het andere geval zal het evenement nog altijd in bubbels moeten plaatsvinden. Dat is nu trouwens ook al zo.


Het is geen taboe meer om de ene regio, provincie of stad sneller te laten versoepelen dan de andere, afhankelijk van de vaccinatiegraad


‘De liberalen zien in dat je met die coronapas meteen snel kan versoepelen’, klinkt het in regeringskringen. Het zou de bedoeling zijn om voor kleine elementen de regels helemaal los te laten, ook zonder coronapas. Er is wel nog discussie waar die grens precies moet liggen. Op de kern maandagavond was er sprake van om voor evenementen met meer dan 200 mensen binnen en 400 mensen buiten de coronapas nog te vragen in ruil voor volledige vrijheid. Maar voor de liberalen moet die grens opgetrokken worden.



Geduld voor dancings

In die slipstream worden wellicht ook de regels in de horeca vanaf 1 september losgelaten en wordt het opnieuw toegelaten om te dansen op bijvoorbeeld een trouwfeest. ‘Hoeveel mensen je thuis ontvangt of het sluitingsuur van cafés wordt steeds minder belangrijk’, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maandagavond nog in Terzake. ‘Ventilatie, daar moeten we nu op inzetten.’ Dancings en nachtclubs zullen wellicht nog even geduld moeten hebben.


Een belangrijke vraag zal vrijdag zijn of de maatregelen over het hele land hetzelfde blijven. Voor niemand – ook de Franstaligen – is differentiatie van het coronabeleid nog een taboe. De ene regio, provincie of stad zou dan sneller kunnen versoepelen dan de andere, afhankelijk van de vaccinatiegraad. Zo zou het sluitingsuur bijvoorbeeld langer aangehouden kunnen worden in Brussel dan in Vlaanderen. De Franse Gemeenschap past het principe zelf al toe. Zo werd gisteren beslist dat leerlingen en docenten in het middelbaar onderwijs in Wallonië het masker mogen afzetten wanneer ze neerzitten. In Brussel blijft het mondmasker verplicht in de klas. ‘Maar zolang we in de federale fase zitten, blijft het doel om de regels zo veel mogelijk gelijk te laten lopen’, luidt het in regeringskringen.


De coronamaatregelen worden in deze fase officieel door de federale regering – de facto in het Overlegcomité samen met de deelregeringen – genomen. Zonder federale fase komt die macht in handen van de gouverneurs en de burgemeesters. Stilaan wordt ook nagedacht over de beëindiging van die fase. Maandagavond circuleerden 30 september en 31 oktober als einddatum. ‘Zo snel mogelijk’, luidt het alvast in de Vlaamse regering, die er tegelijk geen halszaak van maakt zolang haar versoepelingsagenda niet in gevaar komt.

Bron: De Standaard 18/08 via License2publish

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

De beste tips om jouw events zo chaotisch mogelijk te laten verlopen.

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Van één evenement naar een heel jaar 'engagement': gebruik post-event content voor een 365-dagenstrategie

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Zullen er in de toekomst nog voldoende evenementen zijn?

Advertenties