Hoe ziet het corona-protocol er tijdens Euroviesie Songfestival uit?

Hoe ziet het corona-protocol er tijdens Euroviesie Songfestival uit?

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 neemt geen risico's. Ophokplicht voor artiesten, een verbod op supermarktbezoek en een veiligheidsprotocol van maar liefst 46 pagina's.


"De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan een uitgebreid coronaprotocol, om het Eurovisie Songfestival in aangepaste vorm op een verantwoorde manier door te laten gaan. Met behulp van uitvoerig testen, mondkapjes, hygiënemaatregelen, aandacht voor ventilatie en innovatieve maatregelen wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers, artiesten en pers zo veilig mogelijk kunnen werken", zegt Sietse Bakker, Executive Producer van het Eurovisie Songfestival.



Veiligheid en gezondheid

Het protocol, dat mede is geïnspireerd op protocollen van grote sportcompetities, is tot stand gekomen in samenwerking met de EBU, de internationale songfestivalorganisatie. "Traditioneel gezien brengt het Eurovisie Songfestival Europa samen op één podium en we zijn nog steeds vastberaden om dit in mei in Rotterdam voor elkaar te krijgen", aldus Martin Österdahl, de executive supervisor van het festival vanuit de EBU. "We koersen op een veilig Eurovisie Songfestival waarbij alle artiesten live vanuit Rotterdam optreden. Met dit protocol laten we zien hoe we dit kunnen bewerkstelligen. De veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen is onze hoogste prioriteit", benadrukt hij.



Besmettingen voorkomen

De tv-productiecrew heeft het afgelopen jaar al veel ervaring opgedaan in het veilig werken in coronatijd. Voor de deelnemende artiesten en hun entourage zal het mogelijk wel even wennen zijn. Hen wordt aangeraden voor vertrek naar Nederland vijf dagen in quarantaine te gaan en zij moeten voor vertrek getest worden. Eenmaal in Nederland moeten ze in hun hotel blijven, behalve wanneer zij voor officiële programmaonderdelen de deur uit moeten.


Iedereen die in Rotterdam Ahoy werkt - crew, artiesten en pers - wordt regelmatig getest in een speciaal daarvoor opgezette teststraat. "Ons doel is helder: besmettingen tijdens het evenement voorkomen. Mocht iemand positief getest worden, dan gaat ons isolatieprotocol in werking, ondersteunen we de GGD bij bron- en contactonderzoek en nemen we waar nodig aanvullende maatregelen. Mocht een deelnemer hierdoor niet live kunnen optreden dan wordt de back-up opname gebruikt", zegt Bakker.


De delegaties rondom de artiesten zijn aanzienlijk kleiner dan bij eerdere edities. Ook het aantal journalisten dat terecht kan in Rotterdam Ahoy is afgeschaald.



Met publiek

Het Eurovisie Songfestival zal doorgaan met een beperkt publiek plaatsvinden. Het evenement werd begin april tot Fieldlab-test benoemd waardoor 3.500 toeschouwers per show kunnen worden toegelaten. Alle toeschouwers moeten aantonen dat ze minder dan 24 uur geleden negatief zijn getest. Ook krijgen ze de vraag of ze zich vijf dagen na het evenement opnieuw willen laten testen. Onderweg naar hun plek en naar het toilet moeten bezoekers een mondkapje op. Bezoekers mogen niet staan, maar krijgen een vaste zitplaats toegewezen.



Volledige corona-protocol

Benieuwd naar het volledige protocol? Bekijk het 46-pagina tellende document hier: Eurovision_Songfestoval_2021-covidprotocol.pdf

Bron: Press release Open Up Rotterdam - Photo: NPO/NOS/AVROTROS Nathan Reinds

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

5 foute redenen om eventtechnologie te gebruiken

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Cybersecurity in de evenementenbranche: zijn we klaar voor de storm?

Productlancering onder de Spaanse zon

Productlancering onder de Spaanse zon

Advertenties