Het Belgische Overlegcomité heeft de knoop doorgehakt: bij het heropenen van de horeca op 8 mei mogen de terrassen tot 22 uur openblijven. De eventsector kan volgende maand alleen maar testevenementen op poten zetten. "Het loslaten van de zeer strikte beperkingen geeft meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid."
Premier Alexander De Croo (open VLD) gaf op een persconferentie na afloop van het Overlegcomité aan dat de vaccinatiecampagne de leidraad vormt bij de versoepelingen. "Het is enkel zo dat we de basis kunnen leggen voor een zomer zonder zorgen. Niet alleen de terrassen kunnen dan heropenen, maar er kunnen ook meer evenementen zijn." Hij stelt dat nu al 72 procent van de 65-plussers is gevaccineerd. Tegen eind mei zou zowat de helft van de volwassen bevolking minstens een eerste dosis van het vaccin hebben gekregen.
"Als je een oproepingsbrief krijgt: laat je vaccineren", zei de premier dan ook. "Er is niets dat zo dringend kan zijn als je nu laten vaccineren."
De Croo stelt ook dat de vaccinatiecampagne momenteel aan zo'n tempo verloopt dat het buitenplan op 8 mei in werking kan treden. Voor de premier is het wel duidelijk dat we 'stap voor stap' de maatregelen moeten lossen. "De voorbije maanden hebben we allemaal aangetoond dat we die verantwoordelijkheid kunnen nemen. We kunnen van die vrijheid genieten, maar kunnen dat ook op een verantwoorde manier doen."
Concreet is afgesproken dat de terrassen openen, onder strikte regels. De horeca moet zich beperken tot tafels van vier personen. Dat kan alleen meer zijn bij mensen van hetzelfde gezin zijn. Het gaat enkel om zitplaatsen, het sluitingsuur zal om 22 uur zijn.
Alleen testevenementen
De cultuur- en evenementensector moet wel nog steeds geduld uitoefenen. Een beslissing over het organiseren van evenementen in juli en augustus volgt pas op 11 mei. "We hebben iets meer tijd nodig om daar de juiste beslissingen te kunnen nemen." Het Overlegcomité heeft wel al beslist dat er in mei binnen alleen testevenementen mogen doorgaan. Buiten kan een evenement met maximaal 50 personen doorgaan. Voorwaarde is wel dat tegen dan 80 procent van de 65-plussers zijn gevaccineerd.
Vlaams minister-president Jan Jambon zegt nog 'voorzichtig' te blijven bij die testevenementen. "Wij laten ons daarvoor adviseren door het coronacommissariaat, en zullen in functie van dat advies de testevenementen laten doorgaan."
In juni kunnen binnen evenementen tot 200 bezoekers worden georganiseerd, maar het precieze aantal is ook afhankelijk van de maximumcapaciteit van de zaal. Voorwaarde voor het zetten van die volgende stap is dat 80 procent van de mensen met een onderliggende aandoeningen is gevaccineerd en er nog minder dan 500 bedden op de afdelingen intensieve zorg zijn ingenomen door coronapatiënten.
De Event Confederation is verbijsterd en rekende op meer, veel meer. Dat laat ze in een persbericht weten:
Meer ambitie, meer duidelijkheid, maar nu ook meer steun. We moeten van een ‘nee, want’ naar een ‘ja, maar’-maatschappij.
Bruno Schaubroeck: ‘Ons voorstel liet toe om én de maatschappij heel voorzichtig een beetje perspectief op vrijheid te geven én toch ook het zorgsysteem de garantie te geven dat er door events geen extra druk komt op hun systeem. Dat kon binnen ...
Bron: De Standaard 23/04 via License2publish