Bedrijven uit de evenementensector zullen een beroep kunnen doen op een Vlaamse steunmaatregel die eind vorig jaar al was uitgewerkt voor bedrijven in moeilijkheden.
Tot nu toe viel de evenementensector uit de boot omdat ze vooral werkt met uitzendkrachten, jobstudenten en dienstenleveranciers. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) breidt de regeling voor bedrijven in nood uit die eind vorig jaar was voorgesteld.
"2020 was voor veel ondernemers een jaar om snel te vergeten", aldus Hilde Crevits. "Omzetverlies en verplichte sluitingen zorg(d)en voor extra kopzorgen. Daarom hebben we een extra beschermende maatregel getroffen om hen te ondersteunen. Ook ondernemingen die vooral met uitzendkrachten, jobstudenten en freelancers werken, zullen een beroep kunnen doen op de maatregel."
Ondernemingen die meer dan 60 procent omzetverlies hadden tijdens de laatste drie kwartalen van 2020 - van 1 april 2020 tot 31 december 2020 - zullen in aanmerking komen voor Vlaamse steun. De steun bedraagt 10 procent van de omzet (exclusief btw) en wordt toegekend op het niveau van de onderneming. De steun kan variëren van 30.000 euro tot maximaal 2 miljoen euro.
Eerdere financiële Vlaamse steun zal van het nieuwe steunbedrag worden afgetrokken. "Na overleg met verschillende partners zoals Unizo, Horeca Vlaanderen, vertegenwoordigers van de eventsector, bedrijven en culturele organisaties, hebben we het globalisatiemechanisme verder verfijnd", legt Hilde Crevits uit. "Veel ondernemingen in de culturele, de vrijetijd- en eventsector werken met freelancemedewerkers of uitzendkrachten. Door die gelijk te stellen aan vaste medewerkers kunnen ook zij een beroep doen op de maatregel."