Na Nederland, krijgt nu ook de Belgische eventsector een beetje perspectief. Premier Sophie Wilmès deelde tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen mee. En daar zit ook positief nieuws bij voor de eventsector.
Vanaf maandag 8 juni gaat de horeca (mits maatregelen) weer open en mogen culturele activiteiten zonder publiek weer plaatsvinden. Religieuze of levensbeschouwelijke erediensten mogen opnieuw worden hervat, met een maximum van 100 aanwezigen. Vanaf 15 juni gaan de grenzen open voor EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en de overige landen in de Schengenzone. Er geldt voortaan een nieuw principe: alle activiteiten mogen worden hervat, behalve die waar uitzonderingen voor bepaald zijn.
Vanaf 1 juli culturele activiteiten tot 200 personen
Culturele activiteiten met publiek worden opnieuw toegelaten vanaf 1 juli met een maximum van 200 personen, maar de regels van sociale afstand blijven gelden. Of alle evenementen onder 'culturele activiteiten' vallen is echter op dit moment onduidelijk. Verwacht wordt dat er de komende dagen hierover meer duidelijkheid zal volgen.
Premier Wilmès sprak in ieder geval ook over een tool die ter beschikking zal worden gesteld. Wij lezen hier tussen de lijnen dat het wellicht om het Event Risk Model (ERM) gaat dat wordt ontwikkeld door de Alliantie van Belgische Eventfederaties (ACC, Febelux, BESA & BECAS), Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.
Kermissen en dorpsfeesten
Kermissen en dorpsfeesten mogen vanaf 1 augustus opnieuw doorgaan. Ook hier zal nog verduidelijking nodig zijn, maar we zijn optimistisch dat dit opnieuw voor heel wat eventbedrijven perspectief zal geven.
Grote massa-evenementen blijven verboden tot 31 augustus. Ook de heropening van nachtclubs is niet toegelaten voor eind augustus.
Trouwfeesten
Een huwelijksfeest met maaltijd kan vanaf 1 juli in een feestzaal, met maximaal 50 mensen. Een dansfeest kan dan nog niet. Een eventuele uitbreiding is eventueel mogelijk vanaf augustus, maar daarvoor wil de regering de evolutie van de epidemie afwachten.
Vakverenigingen hekelen onduidelijkheid, 80.000 banen op het spel
Hoewel we weer mogen blijven er veel vraagtekens. "Al wekenlang zijn we dag en nacht in dialoog met de brede eventsector en de verschillende kabinetten om constructieve oplossingen te bieden. De economische schade voor onze sector is enorm, van de 3 seizoenen die het voorjaar, zomer en najaar maken, zijn er al 2 verloren. We stevenen af op een volledig verloren jaar als het najaar niet snel duidelijkheid krijgen”, verklaart Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie voor Belgische Eventfederaties.
Door het uitblijven van een eenduidige communicatie worden door opdrachtgevers elke dag evenementen geannuleerd. "De opstartperiode voor onze sector duurt tenminste 2 tot 3 maanden. Klanten hebben perspectief nodig om groen licht te geven voor deelname aan een beurs of een event. Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat de schade onherstelbaar wordt en onze sector ten grave gedragen wordt. Met alle gevolgen vandien voor de economie en het sociale leven in ons land", verduidelijkt Bruno Schaubroeck.
De afgelopen weken werkte de Alliantie van Belgische Eventfederaties samen met een Toerisme Vlaanderen, Event Flanders en het Expertisecentrum Publieke Impact van de KDG Hogeschool aan een relanceplan. De sector staat met dit plan in de startblokken om op een verantwoorde en gefaseerde opnieuw evenementen te kunnen organiseren en vraagt van de overheid een positief en daadkrachtig signaal.
Bron: De Standaard