Egopreneur: bereik de top zonder jezelf te verliezen

Hoe zorg je dat je als ondernemer goed voor jezelf zorgt? Daar gaat het nieuwe boek "egopreneur" van topcoach Paul Van Den Bosch over. Want goed in je vel zitten, zorgt ook voor betere prestaties op het werk.


Bestel het boek 'Egopreneur' van Paul Van Den Bosch nu meteen!

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Hoe zorg je dat je als ondernemer goed voor jezelf zorgt? Daar gaat het nieuwe boek "egopreneur" van topcoach Paul Van Den Bosch over. Want goed in je vel zitten, zorgt ook voor betere prestaties op het werk.


Dag Paul, welkom in de studio.


Dag Kevin.


Je hebt een nieuw boek uit: "Egopreneur".

Waarom dit boek?


Wel, ik denk dat je eerst een beetje de titel moet begrijpen, hé.

Egopreneur, daar zitten twee woorden in. Ego, van het Latijnse ik. Niet pejoratief bedoeld, want meestal wordt ego pejoratief gezien, als egoïstisch, een groot ego. Nee, ego: het ik. Ik ben ego. Dus, het Latijn. En preneur: dat komt eigenlijk van entrepreneur.


Ondernemer.


Ondernemer.

En het boek wil eigenlijk zeggen, dat je een ondernemer zou moeten zijn van jezelf. Je bent zelf een soort kmo. En je zou de beste leider van je eigen kmo moeten zijn.

En waarom is het boek er gekomen? Omdat ik, buiten de topsport, ben ik in de coaching van leidinggevenden gekomen. Dus, daar ben ik ingerold. Op vraag, waar ik niet goed weet vanwaar het komt, maar goed. Ik ben nu ook coach buiten de sport. Dus, een soort lifestylecoach, kan je het noemen.


Ja, want voor de mensen die jou nog niet kennen, misschien. Jij hebt je carrière gemaakt met topsporters te begeleiden, hé?


Ja, gedurende dertig jaar begeleid ik topsporters. Dus, op dit ogenblik in Vlaanderen...

Iemand die wereldberoemd is in Vlaanderen: Sven Nys. In het veldrijden. Die sport die ook wereldberoemd is, in Vlaanderen.

Maar vroeger ook met atleten, als Eric Geboers, de vijfvoudige wereldkampioen, al dertig jaar geleden. Maar ondertussen...

Nu, vandaag, is dat ook Thomas De Gendt, Tim Wellens. Renners van Lotto Soudal. Er is Marc Herremans geweest, Luc Van Lierde. Ja, noem maar, hé. Dus, zeer veel topatleten.

Dat duurt nu al een dertig jaar. Maar, ondertussen ben ik ook coach buiten de sport.


Dus, bij die bedrijfsleiders.


Bij die bedrijfsleiders.

En wat merk ik? Als je met die mensen praat en zegt dat ze eigenlijk niet goed bezig zijn. Dat er allerlei zaken zouden moeten veranderen. Dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen. Dat ze beter moeten zorgen voor hun slaap. Dat ze meer zouden moeten bewegen. Dat de voeding een beetje beter zou moeten zijn.

 

Mag ik raden wat het antwoord is? Dat ze geen tijd hebben?


Ze hebben inderdaad geen tijd.

Maar om dat te staven, wordt er altijd gewezen naar allerlei andere zaken, buiten hun. Het zijn de targets. Het is de workload. Het zijn de collega's. Het is de partner, thuis. Want hij of zij heeft thuis een partner en als die dan nog eens mocht daar aankomen, bij die partner, van: nu, in het weekend ga ik joggen, of ga ik fietsen, of wat dan ook...

Ja, maar ja, je bent al heel de dag weg en je moet je kinderen ook, af en toe eens naar de tekenles en naar de voetbaltraining doen, enzoverder, enzoverder.

Er zijn allerlei redenen om niet voor zichzelf te zorgen.

En eigenlijk heb ik toen gedacht: wel, ik ga eens een boek schrijven, egopreneur. Waar ik wil duidelijk maken dat mensen, als ze willen, kunnen zorgen voor anderen. Dus, binnen hun familiaal leven. Hun vriendengroep. Als ze meer productief willen zijn, binnen het bedrijfsleven, ja, dat ze eerst moeten zien, dat ze zelf fit en veerkrachtig zijn. En daar heb ik dan een boek over geschreven. Van: hoe ga je nu voor jezelf zorgen? Hoe ga je zorgen dat je zelf fitter, veerkrachtiger bent? Zodanig dat je beter kan zorgen voor anderen. En ook productiever gaat zijn.

Want wij zien het ook als we het vliegtuig nemen. We krijgen altijd die richtlijnen, mocht de zuurstof wegvallen in het vliegtuig. Dan zegt men: zet eerst zelf je masker op en dan pas bij je kinderen. Je moet eerst zelf daar zijn, om iets te kunnen doen voor anderen. En daar gaat het boek over, hé. Zorg eerst voor jezelf. En dan natuurlijk: hoe ga je voor jezelf zorgen? Hoe ga je tijd maken? Wat moet je doen? En dat is egopreneur.


Wel, maar dat wou ik dan meteen vragen. Hoe doe je dat dan, concreet?


Wel, hoe doe je dat?

In eerste instantie, het eerste deel van het boek, bestaat in: hoe maak je tijd voor jezelf? Want het is allemaal goed zeggen tegen mensen: je moet tijd maken voor jezelf. Maar hoe maak je tijd voor jezelf? En dan ga ik uit van het ongelijkheidsprincipe. Of het 80/20-principe. Van Pareto. De ongelijke verdeling. Dat zegt dat je met de kleine input, je grootste output hebt. Met een kleine input, heb je je grootste rendement. Met weinig energie heb je al een heel hoog rendement.

En je hebt met 20% van je tijd, energie, realiseer je 80% van je rendement. En als je daar tevreden mee bent, met 80%, en je streeft niet naar die 100%...

Want net als je die 20 resterende procenten wilt invullen, dan ga je 80% extra van je energie gebruiken. Als je tevreden bent met 80%, wil dat zeggen dat je, soms is het een beetje kort door de bocht, maar dat je met 20% van je energie, toch 80% rendement kunt halen.


Maar omgekeerd ook: dat je dan 80% tijd vrijmaakt.


En je maakt dus uiteraard 80% tijd vrij. En ik denk dat er nog altijd 100% zijn, in 100%. Dus, als er maar 20 gebruikt is, dan heb je nog tijd, dus nog een aantal andere projecten, die je kan doen. Ook met 20%, telkens 80%. En dan hou je op het einde...

Als je vier projecten doet, dan hou je op het einde nog 20% over, die je aan jezelf kan besteden. Maar eigenlijk is het een beetje een oproep: stop met het perfectionisme. Wees tevreden met 80%.

 

Dat is uiteindelijk nog een mooie score aan de unief, hé.


Dat is grote onderscheiding, nog altijd. En wat vandaag in de business...

Dat mag men niet vergeten. In het bedrijfsleven is het niet meer alleen kwaliteit die telt, het is ook de snelheid die telt. Snelheid alleen, zonder kwaliteit, telt ook niet. Maar je moet snelheid kunnen maken. En je kan maar snelheid maken, als je niet altijd streeft naar die 100%. Als je je niet in die details gaat beginnen verliezen, ja. En dan kan je ook snelheid maken, en je kan ook een mooi rendement hebben. Je kan ook nog heel goed kwaliteit leveren.


Oké, we hebben die tijd gevonden.


Dat is het eerste.


Wat gaan we dan met die tijd doen?


En in het tweede gedeelte, dan ga ik dieper in op: wat ga je nu doen? Om voor jezelf te zorgen. En laat het duidelijk zijn: als ik zeg...

Het zijn eigenlijk drie zaken. Drie grote pijlers. Dat is bewegen, dat is slaap en dat is voeding. Waarbij ik slaap op de eerste plaats zet.


Ja, dat vond ik opmerkelijk.


Ja en dat is ook hetgeen wat ik merk, dat bij heel veel mensen een eyeopener is. Wat ze eigenlijk niet verwachten. Slaap, is dat nu echt het allerbelangrijkste?


Ja, dat is niet zo moeilijk, hé.


Ja, slaap is wel moeilijk, hoor.


Ja?


Er zijn heel veel mensen met slaapproblemen. Er zijn heel veel mensen die niet die aandacht voor die slaap brengen. Niet genoeg tijd. Niet genoeg de slaaphygiëne. En niet genoeg zorgen, dat ze goed kunnen slapen.


Slaaphygiëne, dan bedoel je tijdig schermen uitzetten.


Tijdig schermen uit. Relaxerende activiteit: lezen, muziek luisteren. Altijd hetzelfde slaapritueel.

Een slaapkamer die er goed uitziet. Dus een goede matras, een goede temperatuur. Al wat storend is, verwijderen uit je slaapkamer enzoverder.

Maar slaap staat op de eerste plaats. Want je mag nu voldoende bewegen. Een heel gezonde levensstijl hebben, qua bewegen. Gezonde voeding. Maar mensen die maar vier uur, vijf uur slapen per nacht. Ja, die gaan, vroeg of laat, daar de tol voor betalen. Een gebrek aan slaap heeft een enorme impact. Zowel op ons functioneel, als op ons lichamelijke, als op ons mentale, ons cognitief functioneren. En dat is voor iedereen. Het boek "Why We Sleep" van Matthew Walker. Dat is een Canadese onderzoeker, die twintig jaar van zijn leven gespendeerd al heeft, aan onderzoek van de impact van voldoende of tekort aan slaap. Ja, als je dat boek leest, dan weet je dat je, iedereen, dat iedereen zeven tot acht uur zou moeten slapen.

 

Zeven tot acht uur is ideaal?


Zeven tot acht uur, ja. En dat is dus slaap. Ik maak een podium. Op de tweede plaats zet ik beweging en de derde plaats zet ik voeding. Maar de drie zijn allemaal zeer belangrijk. Je kan niet...


Je kan niet zonder het één of het ander.


Nee. Maar als je toch een podium mocht maken.

En wat dan ook heel belangrijk is, wat schrijf ik ook en wat leg ik uit? Dat bewegen niet sporten is. Sporten is wel bewegen, maar bewegen is niet sporten. Je hoeft niet je voor te bereiden op een marathon. Je hoeft je niet voor te bereiden op een 10 miles. Nee, iedere dag voldoende stappen, voldoende actief zijn. Nooit langer dan één uur ononderbroken zitten. De trap nemen, in plaats van de lift. Te voet naar de winkel, als je kan. Je wagen niet tot bij de ingang van het grootwarenhuis zetten. Maar die bewust op het einde van de parking zetten, om ook dat stukje weer te wandelen.


Maar is dat dan richting die bewuste tienduizend stappen gaan? Of is dat nog niet voldoende? 


Wel, dat is richting die tienduizend stappen.

Natuurlijk, die tienduizend stappen, dat is een heel mooi doel, dat men heeft gezegd. Is dat helemaal wetenschappelijk onderbouwd? Dat is iets anders. Moet je tienduizend stappen doen om gezond te zijn? Want vergis je niet. Tienduizend stappen is zeer veel, hé. Normaal, iemand uit de IT, die doe tweeduizend stappen. Een normaal persoon, in een normale job...

Ik zeg niet de horeca, want die doen er twintigduizend, hé. Maar normaal zit je aan vijf-, zesduizend. Maar om tienduizend te doen, dan moet je toch tellen dat iedereen nog een half uur extra, per dag, zal moeten bijstappen. Dat kan niet iedereen doen.

Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen, dat driemaal tien minuten stappen per dag, gestructureerd, hé...

Veronderstel dat je 's morgens tien minuten gaat stappen. 's Middags tien minuten stappen en 's avonds tien minuten stappen. En je gaat dat combineren met een actieve levensstijl. Dus, regelmatig rechtstaan. Zoals ik al zei, trap nemen enzoverder. Ja, dan kom je al een heel eind. En qua gezondheid en voor jezelf zorgen, qua gezondheid, is dat voldoende. Net als ik zei: je hoeft geen marathon voor te bereiden. Of je hoeft je niet voor te bereiden op de beklimming van de Mont Ventoux, of wat dan ook. Gewoon een actieve levensstijl. En dat...

Het is eigenlijk: het zijn eenvoudige tips, die ik geef, maar ik leg het wel uit. Want je kan enerzijds gaan zeggen, tegen de mensen: je moet dat, dat en dat doen. Maar als ze niet weten, waarom ze het moeten doen, als ze het niet begrijpen, dan is het moeilijk. En als mensen het begrijpen, dan gaan ze het doen. Dus, en ik begin in het boek, alles uit te leggen. Eenvoudig, niet strikt wetenschappelijk. En mensen gaan ermee aan de slag. En ik heb, moet ik eerlijk zeggen, al zeer positieve feedback gekregen, van mensen die ermee aan de slag gegaan zijn.


Slaap, beweging en voeding. Wat valt er nog over die voeding te vertellen?


Wel, voeding, hé. Je hebt...

Wat ik erin zeg: geef je niet over aan crash-diëten en dergelijke. Want dat is het jojo-effect.

Eigenlijk heb ik twee grote richtlijnen, die ik beschrijf in het boek. Enerzijds: vermijd absoluut enkelvoudige suikers. Enkelvoudige suikers, dat zijn de suikers die te vinden zijn, in al wat snoepgoed is, in chocolade, in desserts, in frisdranken. Zelfs in vers fruitsap. Dus als je appelsiensap in...

Dat zijn zuiver suikers, die je eigenlijk binnenkrijgt. Dus, vermijd die. En ik leg ook uit, waarom je die moet vermijden. En welke impact dat heeft op je lichaamsgewicht. Dus, vermijd enkelvoudige suikers.

En een tweede advies, waar ik niet helemaal in hetzelfde spoor zit, als heel veel voedingsdeskundigen. Maar ik zeg: eet op drie gestructureerde momenten per dag. En laat tussenin, eigenlijk, die bloedsuikerspiegel helemaal gerust. Je hoeft daartussen niks te eten. En dan mag je normaal eten. Mag je ook koolhydraten eten. De meervoudige suikers: pasta, rijst, aardappelen, brood. Met mate, weliswaar. Je moet daar niet in overdrijven. Niet iedere dag pasta enzoverder. Maar een gezonde, gevarieerde voeding. Met voldoende fruit en groenten, op drie gestructureerde momenten per dag. En je laat de enkelvoudige suikers. Dan ga je spectaculaire resultaten hebben.


Oké Paul.

Ja, jouw boek is in elke boekhandel verkrijgbaar, neem ik aan?


Is in een aantal boekhandels verkrijgbaar en kan zeker besteld worden in de boekhandel.


Oké, prima. We zetten de link weer onder de video.

Paul, dank je wel voor je komst naar de studio.


Dat is heel graag gedaan, Kevin.


En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties