Het geheim van de Gentse Feesten

Hoe slaagt Gent er in om een festival als de Gentse Feesten in de binnenstad te organiseren met een minimum aan overlast voor de bewoners? Hoe krijg je de financiën van zo'n mooi gratis event rond? Kevin wist Christophe Peeters, schepen van Feesten in Gent, tijdens Festivak te strikken voor een interview.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Bij mij zit Christophe, scheper van feesten in ondere andere Gent. Scheper van feesten, dat klinkt toch ongelofelijk leuk.  

 

Dat is ook ongelofelijk leuk en het is een beetje raar soms om dat dan aan mensen te moeten uitleggen: een scheper van feesten in een stad als Gent? Maar ik vergelijk dat altijd een beetje: in Antwerpen heeft men een scheper van diamant. Dat begrijpt ook niemand, maar dat is een belangrijke economische sector. Dat is ook het geval voor de feesten in Gent; de Gentse Feesten is een evenement met 1,3 miljoen bezoekers. En 10 jaar geleden hebben we eens een schatting laten maken van de omzet tijdens de Gentse Feesten, en we kwamen toen al op meer dan 50 miljoen euro omzet. Dus dat is een gigantische economische activiteit. Er zijn horeca-zaken die tijdens de Gentse Feesten 15% van hun totale jaaromzet draaien. Dus het heeft een gigantische impact voor de Gentse economie.  

 

Dat is indrukwekkend. U bent net hier op het Festivak ook een lezing komen geven. Onder andere over het veiligheidsaspect, want het is natuurlijk in de binnenstad. Hoe pak je dat aan?   

 

Dat is niet zo evident. Je zit niet op een festivalterrein, op een weide die je kan afsluiten en waar je toegangscontrole kan hebben. Je zit in het centrum van een stad, een middeleeuwse stad; daar wonen mensen. En die stad moet ook nog blijven functioneren. De winkels zijn open. Mensen willen hun boodschappen doen. Mensen willen naar huis. Mensen werken ook, dus die willen van huis naar werk gaan tijdens die Gentse Feesten. En dat betekent dat je toch wel heel veel aandacht moet hebben voor de veiligheid, voor evacuatie, voor mogelijke incidenten die zich kunnen voordoen. En uiteraard op de Gentse Feesten: er wordt al wel eens een pintje gedronken.  

 

Nee!   

 

(Lacht) Ja! En zelfs meer dan één. En dat betekent dat je toch ook wel wat politie op de baan moet hebben om te vermijden dat er incidenten ontstaan; vechtpartijen... Maar dat valt eigenlijk al bij al goed mee. We hebben eigenlijk nauwelijks incidenten, voor toch soms op een avond 200.000 mensen in de stad.  

 

En hoe pakken jullie dat dan concreet aan? Camerabewaking, dat soort dingen?   

 

Ja gans de feestenzone is eigenlijk voorzien van camera's en die worden 24 uur per dag gemonitord vanuit de commandopost van de politie. Ook de brandweer is er uiteraard bij betrokken om na te kijken of er geen obstakels staan op evacuatieroutes, of als er zich ergens onveilige situaties voordoen met het gebruik van gas in eetkramen en dergelijke meer, wat uiteraard klassiek is op zo'n festival. Maar alles, elke vierkante centimeter, wordt dus permanent gemonitord. En dat betekent dat we eigenlijk een mogelijk incident, een mogelijke vechtpartij in de kiem kunnen smoren nog vooraleer men echt aan het vechten is, dus als men zo wat ziet dat er een discussie is; wat trekken en duwen, dan sturen we daar onmiddellijk een patrouille naartoe en dan wordt er aangemaand tot kalmte en meestal volstaat dat.  

 

Je gaf ook al aan: leefbaarheid, want er wonen mensen in die stad op het moment dat het festival doorgaat. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je dat die mensen ook nog kunnen slapen?   

 

Ja, je moet natuurlijk een aantal harde maatregelen nemen. Dat betekent dat je toch een rem zet op de uren. Niet overal kan men even lang doorfeesten. Op de meeste pleinen is er ook een onderscheid tussen de week en het weekend. Maar standaard eindigt iedereen ten laatste om half 3 met de muziek. Dan moeten de optredens gedaan zijn, dan moet de muziek stil zijn. Op twee uitloopzones na, die we dan voor de nachtbrakers hebben. Sint Jacobs, de geboorteplaats van de feesten, gaat dan tot 5 uur door, en de Vlasmarkt, dat is echt het nachtleven, tot 8 uur 's ochtends.  

 

Het is misschien niet toevallig dat u ook Scheper van Financiën bent. Want de Gentse Feesten zijn een gratis evenement. Hoe krijg je dat rond?   

 

Hoe krijg je dat rond? Doordat de organisatoren natuurlijk zelf een aantal inkomsten hebben. Ze hebben hun eigen bars in een feestkern op een plein en de opbrengt van de verkoop van de pinten gaat natuurlijk naar hen. De meesten hebben toch wel wat mooie en traditionele sponsors, die al een aantal jaren meedraaien en die daar ook een stuk voor instaan. Maar het leeuwendeel komt toch wel vanuit de stad. Subsidies vanuit de stad Gent. We geven in totaal ongeveer 900.000 euro subsidies, zowel aan de grote pleinorganisatoren als aan de tientallen, letterlijk tientallen, kleine organisatoren, die overal in de stad iets doen; zalen, volkstoneel, dans, theater, noem het maar op. En ja, dat is toch wel een belangrijk onderdeel, die subsidies van 900.000 euro. We hebben daarnaast nog eens 400.000 euro kosten voor eigen organisaties die we doen. Zelfs de poëzie na-middag organiseren we tijdens de Gentse feesten. Dus eigenlijk alles een beetje, van Christophe en Eddy Wally, of Raymond van het Groenewoud, tot internationale groepen, tot en met poëzienamiddagen, crea voor kinderen, kinderanimatie. Daar zit zowat alles in. En één belangrijke kost die we daar toch ook wel in hebben is het gratis publiekssanitair. Sinds de editie 2014 zijn alle openbare toiletten in de Gentse Feestenzone gratis voor zowel mannen als vrouwen.  

 

Ja, want daar is wat discussie over geweest, herinner ik me. Ja, we zijn eigenlijk vertrokken vanuit het gegeven dat we wildplassen wilden tegengaan.   

 

Ook wel handig voor de bewoners: u komt naar buiten en uw voordeur is ondergeplast. Dat wilden we absoluut tegengaan. We zijn begonnen met urinoirs; voor mannen is het natuurlijk iets eenvoudiger om daar iets mee te doen. Maar daar kan je uiteraard niemand bijzetten om geld te vragen. Dus vrouwen moesten betalen. We hebben eigenlijk vanaf dit jaar geïnvesteerd om het ook gratis te maken voor vrouwen. Er staan nog wel mensen bij, dus er is nog altijd een toiletdame of een toiletheer om het toilet te onderhouden. Het is volledig gratis en dat is dan toch wel een kostprijs van 180.000 euro, dat is niet gering. Maar ik denk dat het wel belangrijk is. We zien ook het aantal klachten over wildplassen naar beneden donderen eigenlijk. Het gaat enorm steil achteruit.  

 

Oké Christophe, bedankt voor dit interview.   

 

Graag gedaan.  

 

En u beste kijker; bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Advertenties