Transcript
Cocktails zijn hip. Waar je vroeger sporadisch een cocktailshaker op een event zag verschijnen, maken ze steeds vaker deel uit van het vaste decor. Hoog tijd om de laatste evoluties op het vlak van 'bartending' te ontdekken. Peter Grunewald van The Bartenders Company is 'gepassioneerd' door de overheerlijke drankjes. We praten er niet alleen over, maar we gaan je vandaag ook een van de lekkerste cocktails ter wereld leren maken.
Dag Peter. Welkom in onze studio.
Dank u.
Op evenementen zie je heel vaak de ene coctailshaker staan, die staat daar met flessen te goooien, de andere is heel minitiues bezig. Kan je ons mischien vertellen, wat zijn zo de verschillen, welke verschillende stijlen zijn er?
Inderdaad, we hebben twee stijlen, de flair bartending, waar het werpen met de flessen het belangrijkste item is, de cocktails zijn nog van kwaliteit, niet top, dat kun je ook niet verwachten omdat er de show achter staat. Natuurlijk op de andere kant heb je de classic, classic tussen haakjes, bartending. Daar kunt u op het classic ook wel een invulling aan geven als bartender, maar daar kun je als kwaliteit van de coctail, een categorie hoger gaan. En daar zit toch het punt denk ik.
En waar zet je dan welk van die twee stijlen in op een evenement?
Ja, het showbartending gaat toch meer naar een avondevent, naar een party, een bedrijfsparty, drie, vier, vijfhonderd mensen, waar een showafsluiting natuurlijk belangrijk is, en intussen nog een leuk drankje erbij, mooi meegenomen.
Ja.
Classic bartending, daar ga je dan iets meer naar het beursgebeuren toe, waarbij dan het aantal personen op de stand iets kleiner zijn, of het meer prive-event, richting directie-event, management-event. Waarbij het aantal personen naar de vijftig gaat, en als bartender kunt u daar perfect ook drankjes serveren.
En waarom een cocktail op een evenement, en niet gewoon een cola of een glaasje wijn, wat toch veel sneller gaat?
Ja, inderdaad, dat vind ik soms wat zonde, als je op een event aankomt en daar is zoveel geld besteed door het bedrijf, de party, de aankleding, en dan staat daar zo steriotiep iemand aan de deur met een glaasje witte wijn, een jus d'orange of een Chateau Migraine. Ze investeren zo veel in decos, etcetera, en dan zo stereotiep met een gewoon drankje.
En zo'n cocktail kan dan wel het verschil maken?
Ja natuurlijk kun je zo´n extra acriviteit, een extra beleving, extra sfeer op het gegeven eigenlijk.
En hoe zit dat dan met het niveau in Belgie en in Nederland wat betreft de barkunst?
Goh, we hebben hier de kern in Belgie is zeer klein. We hebben hier een aantal fantastische bartenders, en dat is zo'n beetje een specifieke wedstrijd de laatste jaren, de Unie van Belgische Bartenders, die het Belgisch kampioenschap organiseerd, en dan ga je naar het wereldkampioenschap, dat is ontstaan door, in de jaren, de laatste jaren 50, het aantal bartenders en hotels die wensten dezelfde cosmomolitan in Londen, New York als in Darfur. En zo hebben bartenders zich verenigd,en zo is het ontstaan, het wereldkampioenschap.
Als ik jou zo hoor vertellen dan komt er toch ook heel wat productkennis bij kijken bij bartending?
Inderdaad, productkennis is de basis van alles. Wij nemen daar het ijsblokje, dat is zo belangrijk. We weten dat dat het ijsblokje werkt, de kristallen die rond het ijsblokje zitten, worden die afgeschermd of niet afgeschermd, en dat is belangrijk.
We hebben het tot nu toe altijd gehad over cocktails, cocktails op evenenementen, maar het kan ook als teambuildersactiviteit ingezet worden?
Zeker, perfect, je hebt drie in een.
Hoezo, kun je dat eens uitleggen?
Socializing, Netwerken en een leuk drankje erbij.
Ik wil het heel even hebben over, je hebt zelf ook awards gewonnen met jouw cocktails, wat was er zo speciaal aan jouw cocktail?
Het was bij de competitie van Pernot Ricard 2010.
Wat heb je toen precies gemaakt?
Daar heb ik toen de eigen Daquerie gemaakt. We hadden drie cocktails te creëren, en daar was een eigen Daqurerie die ik daar gecreëerd heb. De handse lijn, ik heb de ganse dag gecreeerd. Een cocktail de ganse dag door, eentje als een before dinner cocktail had ik een eigen Daquerie gemaakt, en als after dinner cocktail had ik een cocktail gemaakt met een rum van 7 jaar en een soort van koffie met een amandelfluit van chocolade.
Ik heb er dorst van gekregen, zullen we er anders eerst eentje maken en eens proeven?
Ik zal het overlaten aan u en u een fansastische cocktail laten maken.
Ok Peter, we gaan de Asian Daquirie maken, waar beginnen we?
Met ijsblokjes.
Ok.
Ijsblokjes, ik wil een glas met ijsblokjes vullen, kunt u alvast de shaker halen? De shaker, je hebt uiteindelijk een drie-delige shaker, leuk om te weten, om een perfect glas te hebben doe je de ijsblokjes er in, goed gekoeld. Hier doen we ook ijsblokjes in.
Dat is niet voor de drank?
Nee. niet in dit soort glas, het hakje, de Frappe, de Daquerie strawberrie, de blend, daar gaat ijs in, maar dat zijn vermalen ijsblokjes in het glas.
Nu, gember, de partjes gember mogen de shaker in.
Ik neem dat met mijn handen?
Technisch, daar gaan we nu niet op letten, normaal is zo weinig mogelijk met de handen. Basilicum, een vijftal blaadjes.
Een vijftal blaadjes. Dit mag er ook in?
Ja, het is eigenlijk een zeer basic cocktail, een Daquirie is rum, suikersiroop, limoensap, daar heb ik een Thaise touch aan gegeven met gember, basilicum van de Thaise keuken, de Asiatische keuken.
Ja. Heel sterke, fijne smaken.
Een heel goede bemerking, en daarom is het zo belangrijk dat het enorm gedoseerd is, vooral met basilicum.
Limoenpartjes en uitsqueezen.
Helemaal?
Ja, En een leuk, handig ding, hebbedingetje, is eigenlijk het Limesqueezer.
Die leg ik gewoon met de open kant er in?
Voila, niet met de andere kant, dan zit het dadelijk allemaal in de...
En dan gewoon knijpen?
Ja.
Ok. Die andere ook nog?
Ja, een ganse limoen gaat er in.
Oeps, daar gaat het al. Ja, da's een... Ja, dat zijn de beginners.
De mudler.
Hoe noem je dat?
Mudler.
Een soort stamper.
Natuurlijk gekent van de mojito. E natuurlijk zoals in de mojito probeer je de etherische olien uit de limoen te persen.
Is dat gewoon stampen? Of draaien?
Daar zegt u het, een stampende draaiende beweging,
Zodat die olie eruit komt.
Ja. De flavors die vermengd worden.
Zo?
Perfect. Ijsblokjes, voldoende. Dat is een misopvatting van veel mensen, niet te veel ijsblokjes, maar wat moet ik zeggen, hoe gebruik je ze, het is om een drankje te chillen, te koelen. En dan ook nog, ijsblokjes geven enorm weinig smeltwater af.
Ja.
We gaan er ook nog een tweetal centiliter suikerwater bijdoen. Perfect.
En dat mag er dan gewoon bij?
Ja. Dan natuurlijk, het is een Asiatische Daquerie, de rum, uit Cuba.
En dan... shaken?
Ja.
En ik probeer zelf gewoon, of ga jij het me leren?
Ik ga uw techniek eens bewonderen...
Zoiets?
We gaan in de richting, maar de bedoeling is een krachtige shake, Een drankje goed ge-shaked, mooi, in de langsrichting van de bar, want het publiek dat kijkt naar u. En nu gaan we dubbel strainen, en dat ijs hebben we niet meer nodig. Je kunt zien, het glas is perfect gekoeld. En dan een tweede,nog fijnere strainer.
En dat gaat er allemaal in?
Ja.
Voila, dat past er perfect in, en nu? De afwerking?
De afwerking. Is ook heel belangrijk. Het oog is ook een smaakpappil, dus we wensen toch iets moois gepresenteerd te krijgen. Een zeer eenvoudeige presentatie, maar daarom niet minder leuk eigenlijk, een rood pepertje.
Ok en ik zet die er gewoon in of...?
U kunt de helft van uw glas ermee inwrijven, dan kan de gast zelf kiezen, het wordt spicy of niet. Het wordt veel toegepast, ook met Margueritas, met zout of niet, de helft van uw glaasje heeft een zoute rand en de helft niet, en u kunt kiezen.
En nu het Moment Supreme natuurlijk, ik ga proeven....
Spicy or not...
Awel, ik ga voor pikant, dus vandaar dat ik het glas aan het draaien was.
Echt overheerlijk, heel lekker.
Dank je wel, dank je wel om ons deze cocktail te leren, en tot een volgende keer.