28 van de 33 festivalgangers die deze zomer van de politie op Tomorrowland niet binnen mochten, zijn ten onrechte geweigerd. Dat blijkt uit een rapport van het Comité P, waarvan VTM NIEUWS inzage kreeg.
Bovendien blijkt volgens het rapport dat het festival niet veiliger is geworden door de screenings. Bezoekers van Tomorrowland werden vorige zomer “proactief gescreend” door de federale politie. De criteria waren: drugsdealen, een pv voor slagen en verwondingen hebben of bekend staan voor radicalisme. Op basis daarvan zijn 33 mensen geweigerd. Maar, aldus het rapport, bij 28 van hen gebeurde dat ten onrechte.
Drie mensen stapten kort voor het festival naar de rechter in kort geding en kregen gelijk, waardoor ze toch nog naar het festival mochten. Uit het onderzoek van het Comité P blijkt voorts dat er slechts 29.186 mensen werden gecontroleerd op een totaal van zo’n 360.000 festivalgangers. Volgens het rapport liet de screening “te wensen over”. Het Comité P wil dat Binnenlandse Zaken, samen met de politie, een nieuwe regeling voor screenings opstelt.
Nieuwe regeling
De federale politie wil vandaag nog niet reageren op het rapport, meldt VTMNIEUWS. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijft wel bij zijn standpunt dat het beter was om dergelijke screenings te houden - ook al zijn ze voor verbetering vatbaar - dan achteraf te moeten vaststellen dat er een ramp zou gebeurd zijn op Tomorrowland. Jambon is het eens met het Comité P dat er tegen volgende zomer een nieuwe regeling moet zijn voor de screenings.
De festivalorganisatie heeft vanavond aan Belga gemeld dat ze niet inhoudelijk kan reageren op het nieuws, omdat de screening door de politie gebeurd is en zij als organisatie daar zelf niet bij betrokken waren. “Wij vertrouwen erop dat zij hun werk goed gedaan hebben”, zegt Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen.
Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld) vraagt een duidelijke procedure voor dergelijke screenings. "We moeten altijd blijven waken over het evenwicht tussen vrijheid en veiligheid. 'Checks and balances' zijn noodzakelijk. Als de minister en politie in de toekomst willen verder doen met dergelijke screenings, eis ik dat er een duidelijke procedure komt. Een stevige wettelijke basis voor zo’n massale screening, duidelijke criteria op basis waarvan de toegang kan worden ontzegd, toetsing aan een databank die up-to-date is, duidelijke communicatie met de tickethouders en -last but not least- een beroepsprocedure zijn daarbij onontbeerlijk."
Het Vast Comité P laat vanavond in een mail weten kennis genomen te hebben van de berichten over het verslag. "Het Vast Comité P zal/kan geen commentaar geven tot na de bespreking en goedkeuring van het verslag in de parlementaire begeleidingscommissie die woensdag 29 november bijeenkomt", klinkt het.