Veerkracht: hoe ga je als 'event ondernemer' met deze crisis om?

Op onze redactie komen er regelmatig verhalen binnen van ondernemers, bedrijfsleiders, ... in de evenementensector die letterlijk het niet meer weten hoe ze met de gevolgen can de coronacrisis om moeten gaan. Ze zien hun hele levenswerk onderuit gehaald worden. Hoe ga je met zo'n situatie om? Kevin nodigde een expert in veerkracht uit voor een open gesprek.

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Dag Chantal.


Hallo, leuk hier te zijn.


Ik heb jou uitgenodigd. We zitten in ontzettend moeilijke tijden. En op onze redactie komen er regelmatig verhalen binnen van ondernemers, bedrijfsleiders, in de evenementensector, ja, die letterlijk het niet meer zien zitten. Die niet weten hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Die hun hele levenswerk onderuit zien gehaald worden. Zonder dat daar heel veel perspectief is.

Oké, er begint een klein beetje licht, terug, aan de horizon te komen, nu de vaccins onderweg zijn. Maar toch, het is een heel moeilijke situatie om mee om te gaan. En vandaar dat we jou hebben uitgenodigd, als expert in veerkracht. Van: hoe ga je daar nu mee om? Met zo'n situatie.


Ja, natuurlijk, de situatie, zoals je net beschreef, waar we ons vandaag in bevinden, is een zeer moeilijke situatie. Niet alleen qua gezondheid maar natuurlijk ook heel economisch. Allez, dat wordt een groot probleem. Dus, wat belangrijk is...

Want we zijn allemaal leiders van ons eigen leven. De omgeving waar we ons in bevinden, die hebben we niet altijd in de hand. En vandaag is dat een heel moeilijke en confronterende omgeving, voor velen. Maar, tegelijkertijd, wat we wel in de hand hebben, is hoe we met onszelf, met onze gedachten, met onze fysiek, met onze veerkracht omgaan. En dat is eigenlijk wat mijn specialiteit is, als coach en trainer. Om mensen te motiveren. Te stimuleren. En vooral heel nuttige tips & tricks te geven over: hoe kan je die kracht dan bij jezelf vinden?


Wel maar dan ben ik heel benieuwd of er zo wat tips & tricks zijn, die je met ons kan delen.


Goh, massa's. Ik zou zeggen: hoeveel uur heb je tijd? Want ik kan massa's tips & tricks delen met jullie.

Maar het allerbelangrijkste is dat je weet dat er twee werelden zijn. Er is een wereld in onszelf en er is een wereld buiten onszelf. En dat is iets wat je altijd in gedachten moet houden. Want, zeker de dag van vandaag, de wereld buiten onszelf is niet zo aangenaam. Die hebben we niet onder controle. Dus het werk dat we te doen hebben, ligt vooral in onszelf.

En natuurlijk, door Corona, worden we enorm bewerkt. We zijn nog altijd sociale dieren en alle sociale afspraken, zeker de fantastische events die ik al door de jaren heb mogen beleven, die worden allemaal geannuleerd. En dat zorgt ervoor dat wij een nood hebben, die niet ingevuld wordt. Wij hebben, letterlijk, fysiek contact met de ander nodig. Dus we moeten ons, de dagen die we nu hebben, zelf veel meer pamperen. Moeten we onszelf veel meer verzorgen. Voeden. Zowel met onze gedachten, als met de dingen die we in onze mond steken. Als met de beweging die we nemen. Dus de eerste tip die ik graag geef, is van: besef echt wel dat er twee werelden zijn. En dat het grootste werk nu ligt in de wereld in onszelf. Omdat dat ook het enige is waar we, de dag van vandaag, wel de controle over hebben.

 

Ja, eigenlijk hoor ik je dan ook zeggen van...

En ik wil geen woorden in je mond leggen, natuurlijk. Maar wat er gebeurt met die Corona-crisis, daar heb je eigenlijk toch geen invloed op. Dus stop daar ook geen energie in. Of is dat te kort door de bocht?


Dat is redelijk kort door de bocht. Het is wel zo dat we op bepaalde dingen wel invloed hebben.

Dus er is een deel buiten onszelf waar we totaal geen controle over hebben en dat zijn dan het virus en de maatregelen die genomen worden.

Er is een deel in onszelf waar we 100% controle over hebben. En dan is er nog een deel waar we invloed hebben en dat noemen we de invloedscirkel. En dat is eigenlijk het tweede waar ik toe wou komen: hoe ziet jouw invloedscirkel eruit?

Misschien een concreet voorbeeld: er zijn heel veel mensen die de dag van vandaag echt zagen en klagen dat het afschuwelijk moeilijk is. Dat is ook zo. Maar dat zal de situatie niet veranderen. Jouw invloedscirkel kan zijn dat je toch een stukje positivisme binnen brengt. Dat je misschien toch eens kijkt naar wat er nog wel is in het leven en wat er nog wel mogelijk is. En dat is dan de invloed die je kan hebben op de buitenwereld. En dat is toch ook wel een heel belangrijk verhaal.


Nu, je triggert me met iets dat je zei.

Je zegt: de zaken waar je geen invloed op hebt, zijn het virus en de maatregelen. Nu, dat is, zeker die tweede, die maatregelen, iets wat in de evenementensector heel erg gevoelig ligt. Omdat de sector ervan overtuigd is dat de maatregelen die genomen worden, op z'n minst, niet altijd rekening houden met wat de evenementensector zou kunnen betekenen in deze tijd.

Ik zie mensen op de barricade springen als een poging om daar toch invloed op uit te oefenen. Hoe kijk jij daar dan naartoe?


Ik vind de barricadegangers zeker oké als het positief is. Vanaf dat we onze kwaadheid en onze frustratie in de spotlight gaan zetten, dan zullen we het doel nooit bereiken, in mijn beleving. Maar ik zeg wel: dat is in mijn beleving. Dat is ook met de ervaring die ik door de jaren heb opgedaan.

Maar wanneer er een positieve noot gebracht wordt, wanneer, op een positieve en een originele manier, de aandacht wordt getrokken, dan ben ik absoluut een voorstander. Ja, echt wel.


Ja, nu, je zei: er zijn een aantal tips & tricks. We zijn gestart met die twee werelden. Wat kan je nog zelf doen om dat toch een plek te gaan geven?


Ja, eerst en vooral, een heel belangrijke is: gedachten zijn krachten. Je hebt voor een stuk...

Allez, je hebt je eigen gedachten onder controle. En we hebben allemaal zo'n fantastisch brein, dat ons ongelooflijk graag saboteert.

We hebben allemaal die innerlijke coach en die innerlijke criticus, die dan zo in ons oor liggen te kwetteren. Ik denk dat iedereen die wel kent. En die moeten we een klein beetje onder controle houden. Wij zijn nog altijd de baas over onze eigen gedachten. Dus daar is er een belangrijke keuze en de keuze is van: oké, gaan we mee in het verhaal? Van: goh, het is erg en het is moeilijk en het gaat nooit meer goedkomen? Dus dat is dan de innerlijke criticus die tegen ons spreekt. Gaan we die het meest aan het woord laten? Of gaan we zeggen van: oké, de situatie is wat ze is. We doen alles wat binnen de mogelijkheden ligt. Maar ik ben niet bereid om negatieve gedachten binnen te nemen. Ik stuur mijn brein. Ik stuur mijn gedachten. En dat is echt een heel belangrijke. En die controle hebben we.

Hoe moeilijk ook, hé. Want het is natuurlijk, in theorie, makkelijk om het eventjes te zeggen. Maar ik oefen het al jaren, ondertussen al meer dan twintig jaar, en het werkt. We kunnen ons brein programmeren. En we hebben per dag 60.000 gedachten. En van die 60.000 gedachten is er maar 5% nuttig en nieuw. Dus dat is redelijk weinig.


Dat is redelijk weinig, ja.


Dus als we...

Ja?


Ja, maar je zegt daarnet ook van: ik snap dat dat moeilijk is. En ik kan me ook voorstellen, als je in een situatie zit...

Je hebt een bedrijf opgebouwd, heel je leven lang. Je merkt dat je de rekeningen niet meer kan betalen. Ik kan me voorstellen dat dat alles gaat overheersen. Dat je daar dag en nacht mee bezig bent.


Ja, dat is het. En ik respecteer...

Ik vind het ongelooflijk knap hoe mensen zich nog recht kunnen houden. En, zeker in jullie sector, hoe zwaar het ook is. Ik ben me er ongelooflijk bewust van. Aan de andere kant zie ik ook wel mensen, vanuit jullie sector, initiatieven nemen. Die misschien wel gedurfd zijn.


Absoluut.


Ik wil maar bedoelen van: als je naar een ondernemer kijkt...

Laat ons even weggaan uit jullie sector. Maar gewoon een ondernemer, de winkel in de straat. Op een bepaald moment leggen ze de straat open. Dat wil zeggen: er gaan voor een jaar werken zijn en de winkelier is niet bereikbaar. Wat zie je dan gebeuren? Op een bepaald moment? Dan zie je dat een aantal winkeliers bij de pakken gaat neerzitten. En gaat zeggen van: dit is het nu. En dat je een ander aantal winkeliers vindt, die dan, bijvoorbeeld, zeggen: oké, ik ga een pop-up store doen. Ik ga, eventueel, aan huis bezorgen. Dan zie je de creatieve ideeën naar boven komen. En in jullie sector zie je dat toch ook wel, voor een stuk, gebeuren.


Absoluut. Absoluut, hé. Er zijn ondernemers die fantastisch nieuwe ideeën hebben.

Gaande van pakketten die worden geleverd, cocktailshakers die pakketten beginnen maken, voor tijdens online meetings, tot event-bedrijven die in de zorg beginnen te helpen. Enzoverder, enzovoort.

Dus ja, die zijn er zeker ook, hé.


Ja, ik ben nu zelf met één van jullie collega's bezig om een groot event in de wereld te zetten. En dan zie ik ook die creativiteit. En dan denk ik ook: wauw, dat is echt wel knap, wat er in jullie sector nog mogelijk is en leeft. Is dat moeilijk? Absoluut. Je hoort mij niet zeggen dat jullie...

Ik denk dat jullie wel het zwaarst getroffen zijn van allemaal. Maar toch zie je daar verschillen in. En dan geloof ik enorm in persoonlijk leiderschap. Dan geloof ik er enorm in dat je, voor een deel, jezelf onder controle kan houden. Door...

En dat zijn drie verschillende dingen.

Door, in eerste instantie, uw fysiologie. Dat is de houding waar je je in beweegt. Als je nu, letterlijk, echt fysiek, uw schouders laat hangen, als je fysiek constant naar beneden kijkt, dan ga je veel meer in een depressieve energie komen. Dus het is echt belangrijk dat je kiest voor een trotse houding. Dat je kiest om je kin op 90° te zetten. Om die glimlach op uw gezicht te brengen. Hoe moeilijk ook. Fake it till you make it, zeg ik heel vaak. Zet die glimlach op uw gezicht. Ook al heb je geen reden om te glimlachen. Maar uw fysiologie kan een impact hebben op uw brein. Dus dat is die eerste fase. Dat is die fysiologie van: hoe is uw houding?

Onlangs las ik in de krant een artikel dat we de homeware en trainerskledij echt moeten vervangen. Door werkkledij. Door terug ons aan te kleden zoals we vroeger buiten gingen. Want dat stimuleert de depressieve gevoelens. Dus het is echt belangrijk om zelfbewust te zijn van: mijn houding, wat ik aandoe, die glimlach op mijn gezicht, dat maakt een verschil.

En het tweede deel is dan de focus. Van: waar focus je je op?


En dat zijn dan die positieve ideeën. Die nieuwe initiatieven waarmee je aan de slag kunt.


Ja, in plaats van te kijken naar wat er niet is, kijk eens naar wat er wel is. Wat heb je wel? Je familie, je omgeving. De warmte, misschien, die je toch ervaart. Ja, een dak boven je hoofd. Hoe kan jouw creativiteit terug geactiveerd worden? En daar geef ik vaak het voorbeeld van: als je zo'n slipcursus met jouw wagen gaat volgen. Dan krijg je daar een les van: kijk altijd naar waar je naartoe wilt. Kijk niet naar de afgrond. En dat is ook iets dat ik echt wil meegeven. Van: ja, waar wil je naartoe? Wat is er nog wel? Dus, uw focus. Waar je je op focust, dat zal je bereiken.


Nu, ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit heel moeilijk gaan zien en net daarom misschien ook hulp moeten gaan zoeken. In plaats van dat zelf proberen aan te pakken.


Ja, dat is mijn dagdagelijkse job, ja. Wij helpen mensen om die richtingen mee te zoeken. Om die begeleiding te geven. Want uiteindelijk is het toch niet evident om het allemaal maar op je eentje te doen. En soms heb je gewoon een hand nodig of enkele handvaten die jou verder kunnen helpen, hé.


Nu, sommige mensen vinden dat een beetje een drempel om die hulp te zoeken. Is er iets wat je kan meegeven om die drempel weg te halen?


Je hoeft absoluut niet bevreesd te zijn om naar een coach te gaan.

Dus, ik ben een mental coach. Wij zijn gespecialiseerd in persoonlijk leiderschap. Wij doen dat in kleine sessies. Wij doen dat in teams. Wij doen dat in event-vorm, in grote events, binnenkort. Ik heb ook een heel e-learning pakket. Dus er zijn heel veel opties. Ik heb ook een boek geschreven: Word je eigen leider. Waar dat allemaal duidelijk in verwoord staat. Dus, wij hebben een enorm pakket van...

Of je kiest voor een boek of je kiest voor een e-learning. Dat is nog altijd allebei redelijk comfortabel, want dat kan je in je huis doen.

Of je kiest voor een 1-to-1 sessie met één van onze coaches. 

Of je kiest voor een team-event wat we soms ook open online doen.

Of voor de grote events die er aankomen.

Dus het is eigenlijk een hele range. Maar je moet zeker niet bang zijn. Een coach werkt altijd met mensen, die het misschien eens wat moeilijk hebben. Maar die geen ziektesymptomen hebben, hé. Daar mogen wij niet mee werken.


Ja, absoluut.


Dus het is altijd om je verder te brengen.

 

Absoluut. Absoluut.

Je zei het daarstraks ook al: door de manier waarop je jezelf houdt, heb je invloed op jezelf. Maar ook, ongetwijfeld, op de mensen om je heen.

Heb je misschien, om af te sluiten, nog een tip van: oké, je hebt het als bedrijfsleider moeilijk. Maar hoe ga je ermee om, om toch de moraal van ook dat team niet te verliezen? Want, ja, dan...

Je moet ook die mensen gemotiveerd kunnen houden.


Goh, als bedrijfsleider, nu, is het een huzarenstukje, zal ik zeggen, om het juiste leiderschap in te zetten. En ik denk dat je drie soorten leiderschap moet inzetten.

En dat is eerst en vooral ook een stukje daadkracht om je organisatie te redden. Want uiteindelijk moeten er ook wel knopen doorgehakt worden en keuzes gemaakt worden. Dus dat daadkrachtige leiderschap is belangrijk.

Voor een stukje ook het enthousiasmeer-leiderschap. Want wat we merken in bedrijven is dat de verbinding verbreekt. Dat bedrijfsleiders hun teams niet meer bijeen kunnen houden. Dus daar moet je enthousiasmerende dingen doen en daar zie je in de event-sector wel mooi voorbeelden van verschijnen. Waardoor ze toch toffe initiatieven kunnen nemen.

En dan, per individu, heb je ook wel een stukje dat coachend leiderschap nodig. Dat echt luisteren. Dat begripvol zijn. Naar de situatie waar elke medewerker zich apart in bevindt, natuurlijk.


Ik wil je ontzettend bedanken voor het delen van al deze tips. Ik denk dat heel veel mensen hier heel veel aan gaan hebben. We gaan ook de link naar jullie website erbij zetten, voor mensen die hulp nodig hebben. Zodat ze kunnen uitreiken naar jullie.

Ontzettend bedankt.


Heel graag gedaan.

Dank je wel.


En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties