Je event duurzaam en origineel inrichten? Dat kan met Kringverhuur

Hoewel meer en meer organisatoren hun best doen, om de wegwerpcultuur bij evenementen drastisch te verminderen, is er nog veel werk aan de winkel. Gelukkig heeft de circulaire economie, ondertussen ook de weg naar onze sector gevonden. En Kringverhuur speelt hierin een pioniersrol, door oude meubelen een nieuw leven te geven.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Hoewel meer en meer organisatoren hun best doen, om de wegwerpcultuur bij evenementen drastisch te verminderen, is er nog veel werk aan de winkel.

Gelukkig heeft de circulaire economie, ondertussen ook de weg naar onze sector gevonden. En Kringverhuur speelt hierin een pioniersrol, door oude meubelen een nieuw leven te geven.


Dag Kathleen, welkom in de studio.


Dank u.


Jij bent van Kringwinkel Antwerpen en jullie hebben een nieuw concept gestart: Kringverhuur. Kan je eens even kort toelichten, voor de kijkers die het nog niet kennen, wat dat precies is?


Ja, dus Kringverhuur is inderdaad een project van de Kringwinkel Antwerpen en wij verhuren meubels, decoratie en servies. Allemaal tweedehands uiteraard. En wij verhuren voornamelijk aan bedrijven, organisaties en particulieren. Er komen bij ons eventorganisatoren langs, die allemaal zetels en tafels en stoelen en zo komen huren. Om een heel evenement aan te kleden. Maar ook organisaties. Bijvoorbeeld stadsdiensten, die nog wat spullen nodig hebben voor een cultureel evenement. En ook particulieren, die graag hun trouwfeest nog wat extra leuk aankleden. Die komen eigenlijk allemaal bij ons terecht.


Hoe zijn jullie eigenlijk op dat idee gekomen?


We kregen eigenlijk de vraag, vaak, van eventorganisatoren en toneelhuizen, of ze tweedehandsspullen bij ons konden komen kopen, om hun event in te richten of om hun toneelset aan te kleden. Maar we merkten dan...

Allez, we hoorden dan achteraf ook vanuit die sector, dat die spullen, die ze dan bij ons hadden gekocht, dat die ook gewoon werden weggegooid. Achteraf. En dat vonden we dan uiteindelijk zonde. En dan zijn we eigenlijk met een verhuurdienst gestart, zodat die eventorganisatoren, productiehuizen en zo, bij ons terecht kunnen, om gewoon de spullen te komen huren. Omdat ze dat maar, bijvoorbeeld, één keer nodig hebben.Voor één toneelset of één evenement. En dat vonden we een duurzamere manier.

En ook om hen een duwtje in de rug te geven, om hun evenementen duurzamer te gaan inrichten.

En ook wel omdat we ook wat spullen hebben, die iets moeilijker verkocht geraken in de winkels. Bijvoorbeeld, vintage zetels of antiekere stuks. Die mensen niet meer echt zo gebruiken, in hun moderne woonkamer. Maar die wel nog heel tof kunnen zijn, voor ja...

In een bepaalde setting op een event, wel nog heel mooi kunnen zijn en een leuke sfeer kunnen creëren.


Ja, ik las in een artikel over jullie. Daar ging het over circulaire economie. Dat is dan het hergebruiken van die spullen.


Ja, klopt.

Dus inderdaad, we willen zo die evenementen, die sowieso al proberen duurzamer te zijn, op vlak van afval en mobiliteit en energiebesparing, willen we die ook dat duwtje extra geven. Om ook hun inrichting en hun aankleding, ook duurzaam te gaan inrichten. En daarvoor kunnen ze dan bij ons terecht. Door dan tweedehands goederen te gaan hergebruiken.


 

En hoe is dat dan anders? Want je hebt ook evenementen, die gewoon naar een traditioneel verhuurbedrijf gaan. Daar worden die goederen natuurlijk ook terug gebruikt. Wat is er dan duurzamer aan de manier, waarop jullie bezig zijn?


Ja, omdat dus de spullen, die mensen aan ons doneren, die ze niet meer nodig hebben, willen wij een tweede leven kunnen geven. En een derde. En een vierde. Sommige van onze spullen, die worden wel vijftig keer verhuurd. Dus we willen eigenlijk gewoon die spullen, die we krijgen, willen wij zoveel mogelijk hergebruiken. En dat die tweedehandsgoederen, die we krijgen, dat die een tweede, of een derde, of een vierde leven krijgen, op evenementen.


En niet direct in de vuilnisbelt.


En dat we die niet moeten weggooien.


Nu, bij een traditioneel verhuurbedrijf, daar kom ik toe en daar zeg ik: ja, driehonderd van die borden en twintig van die zetels. Ik kan me voorstellen dat jullie niet driehonderd dezelfde borden en twintig dezelfde zetels hebben staan.


Nee, we hebben wel een heel divers aanbod. Van allemaal verschillende stuks. We hebben inderdaad geen twee van dezelfde dingen. Van servies nu, bijvoorbeeld, wel. We hebben wel een hele set van hetzelfde soort servies. Dat kunnen we wel doen. Maar al onze zetels en al onze decorstukken, en decoraties, allemaal...

Allez, we hebben allemaal maar één...


Unieke stuks.


Ja, unieke stuks. Maar één stuk van, ja.


Maar ja, je ziet het op de foto hierachter ook, hé. Het zijn ook allemaal verschillende zetels. Ziet er ook leuk uit.


Ja, voilà. Dat is ook wel hetgeen waar mensen ook voor bij ons komen. Dat ze eens iets anders willen en niet allemaal dezelfde spullen willen neerzetten. Dat ze zo wat een mix willen doen, van allemaal verschillende meubeltjes. En dat creëert ook heel vaak een heel leuke setting, eigenlijk.


En als ik jullie verder vergelijk met traditionele verhuurders. Komen jullie ook ter plekke alles opstellen en installeren? Of hoe moet ik dat zien?


Nee, dat doen we niet, momenteel. We zijn nu puur verhuur. Dus, ze kunnen de spullen komen ophalen en terugbrengen, of wij kunnen ook eventueel wel transport voorzien. Maar dan is het wel aan het bedrijf, of de evenementenorganisator, om alles goed te zetten. Dat is wel iets dat we eventueel in de toekomst gaan kunnen doen. Dat we ook die styling mee aanbieden.


Ja, en jullie hebben een catalogus? Of hoe moet ik dat zien?


Ja, we hebben eigenlijk een website. En daarop vind je alle spullen, die we verhuren. Dus, wij trekken van elk stuk dat we verhuren een foto. Die zetten we op de website. En dat werkt eigenlijk zoals een webshop. Dus, je kan gewoon tussen alle spullen gaan kijken. En dan gewoon bestellen, de spullen die je wilt huren.


Ja, dat is gewoon kringverhuur.be.


Ja, klopt.

 

We zullen de link ook onder de video zetten. Dat is altijd gemakkelijk.

Misschien nog een bijkomend voordeel om bij jullie te huren, is natuurlijk dat jullie ook een sociaal project hebben.


Ja, klopt. Bij de Kringwinkel Antwerpen werken wij met sociale tewerkstelling.

Dus, bij ons kunnen mensen, die het iets moeilijker hebben, om een job te vinden in de reguliere arbeidsmarkt, om allerlei diverse redenen, krijgen bij ons eigenlijk een kans, om werkervaring op te doen, dingen bij te leren, hun talenten te ontplooien. Ook de taal bij te leren, soms. Om dan zo uiteindelijk door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. En specifiek bij Kringverhuur, kunnen wij dan jobs aanbieden, door dat hergebruik, eigenlijk. Jobs op vlak van logistiek, transport, het herstellen van de meubels.


Dat doen jullie ook allemaal zelf?


Ja, dat doen we ook zelf. Dus we hebben een aantal mensen bij ons, die dat geleerd hebben, al doende. En die ook alle spullen herstellen. Dus, als er eens een poot van een zetel kapot is. Dat we die toch zoveel mogelijk nog kunnen blijven herstellen. En omdat dat ook een goed traject is, voor sommige mensen, om bij te leren, ja, herstellen we de meubels ook.


Oké, dus een milieubewuste en sociaal-geëngageerde keuze.


Ja, klopt.


Kathleen, dank je wel voor je komst naar de studio.


Oké, dank u wel.


En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties