FRESH 2019

FRESH congres 2019 komt eraan. Organisator Maarten Vanneste is hier, om je te overtuigen om van dertien tot vijftien oktober naar Turnhout te komen.

Kevin Van der Straeten
Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

FRESH congres 2019 komt eraan. Organisator Maarten Vanneste is hier, om je te overtuigen om van dertien tot vijftien oktober naar Turnhout te komen.

 

Dag Maarten, welkom in de studio.

 

Dag Kevin, dank u wel.

 

We gaan het vandaag hebben over FRESH Conference. Misschien voor heel veel kijkers, die FRESH nog niet kennen. Wat is FRESH?

 

FRESH is een congres over congressen.

 

Een congres over congressen?

 

Wij organiseren dat sinds 2012. En het gaat over meeting design. Dus over: hoe kunnen we een congres of een meeting, of ook een event, meer effectief maken? Meer productief, meer efficiënt maken?

 

De afgelopen jaren is dat doorgegaan in steden met ronkende namen. Ik dacht: Kopenhagen, Barcelona. Dit jaar: Turnhout.

 

Ja, we hebben dus grote steden gedaan. En dat is één van de onderwerpen, die leeft in de industrie ook. Waar gaan we naartoe? Wat is het belang van de bestemming?

 

Het multihub hebben jullie ook nog gedaan, hé?

 

Ja, de vorige twee jaren was FRESH in multihub. Dus we zaten in vier of vijf steden, tegelijkertijd. Met telkens een groep deelnemers in die steden. Daar waren ook sprekers, in de verschillende steden. Dus, dat was ook best spannend. Nu gaan we echt terug naar een kernstad. Wat niet wegneemt dat we nog hubs kunnen hebben, waar ook groepen, eventueel, meevolgen. Maar we focussen ons nu echt op één stad, terug, waar de groep, eigenlijk, samenkomt.

 

En waarom dan precies Turnhout? Want als je dan zegt van: we komen naar België, dan zou ik denken: Antwerpen, Brussel, misschien Gent.

 

Ja, FRESH is altijd een stuk een experiment geweest, ook. Dus, wij laten zien wat kan. We proberen dingen, die misschien lukken, misschien niet lukken.

Een kleine stad is daar één van de experimenten van. Een groot experiment, denk ik. Best spannend. Turnhout omdat het voor ons voor de hand liggend is. Het is onze eigen stad. Ons kantoor is daar. En dat betekent dus dat we eigenlijk al de burgemeester kennen, bij wijze van spreken. En makkelijk contact hebben met de eigen omgeving. En dus dat op zich is eigenlijk een interessant experiment: wat is het voordeel van een congres te doen in uw eigen stad?

Als je in een stad in Frankrijk, of in Duitsland, of in Nederland, of in Vlaanderen zit als organisatie, maar je gaat telkens naar een grote stad om uw congres te doen, is dat wel nodig? Wat zijn de voordelen van een kleine stad, van uw eigen stad vooral? Omdat je dan dichtbij alle belangrijke factoren zit.

Maar dan krijg je misschien andere logistieke uitdagingen, zoals: zijn er genoeg bedden, zijn er genoeg faciliteiten?

 

Ja, dus dat zijn dingen, die natuurlijk allemaal spelen.

Het op de plek geraken is één van die dingen, waar mensen altijd op terugkomen. En natuurlijk, voor mensen die uit Vlaanderen en Nederland komen, is het makkelijk. Maar voor ons internationaal publiek, want het congres is volledig...

 

Die hebben nog nooit van Turnhout gehoord.

 

Die hebben nog nooit van Turnhout gehoord, maar als je turn-out zegt, natuurlijk, dat is een woord dat een betekenis heeft. Dat kennen ze natuurlijk wel. Maar de stad Turnhout kennen ze niet. Maar dat is best een aantrekkelijke stad. We hebben een kasteel, we hebben een Begijnhof, we hebben allerlei interessante gebouwen en leuke straten en plekken. Maar het interessante voor die internationale gemeenschap, is natuurlijk van: hoe geraak ik daar? En dan is eigenlijk het antwoord: ja, hoe geraak je in Davos, hé? Bijvoorbeeld op World Economic Forum: hoe geraak je in Davos? Dat is ook niet vlakbij een luchthaven. Dat is ook geen grote stad.

 

En nu blijkt dus dat, eigenlijk, om van Zaventem, bijvoorbeeld, in Turnhout te geraken, kan evenveel tijd kosten, als van Zaventem in Brussel centrum te geraken. Dus afhankelijk van het verkeer natuurlijk.

 

Dus dat zijn eigenlijk allemaal dingen, waar mensen zich standaard zorgen over maken. Maar die uiteindelijk wel meevallen.

 

Dus FRESH 2019 komt eraan. In Turnhout. Wat is het thema dit jaar?

 

Omdat we in België zitten, maar niet alleen daarom, ook omdat het een thema is, dat echt wel leeft, hebben we festivalization gekozen. Dus het gebruiken van festivalcomponenten in een congres.

 

Een congres is het saaiste, zeg maar, uit het eventmenu. Waarbij festivals het meest sexy, het meest wilde, prettige, leuke is, op het menu van alle events.

Dus wat kunnen we leren van festivals en toepassen in een congres of een meeting? Zonder te overdrijven natuurlijk. Om dat congres of meeting succesvoller te maken.

 

Oké, en dat trekt zich door in de manier waarop jullie sessies gaan organiseren. Misschien de sprekers?

 

Ja, we gaan het hebben over festivals en over festivalcomponenten. En over het gebruik van muziek en kunst en performances in congressen. Dus dat zal het onderwerp zijn, enerzijds. Maar anderzijds gaan we ook natuurlijk een stukje toepassen.

 

In dit geval betekent het, bijvoorbeeld, dat we een aantal kunstenaars zullen op het podium zetten. Acteurs, muzikanten, zelfs een theatergroep met mindervaliden. Dus dat zal eigenlijk ook...

 

Zowel het onderwerp, als de toepassing zal er zijn.

Zijn er al sprekers, die je kan aankondigen?

 

Ja, dus we hebben een aantal heel interessante sprekers. Mensen van buiten de industrie. Er zijn festivalorganisatoren bij. Er zijn organisatoren van grote meetings bij, internationaal. Die ook zelf, eigenlijk, redelijk wat festivalcomponenten toepassen.

 

Namen die ik kan noemen, bijvoorbeeld, is Paul Gudgin. Dat is één van onze eerste sprekers die bevestigd hebben. Dat is een specialist in festivals, die enorm veel ervaring heeft en een fantastische presentatie heeft, over hoe, bijvoorbeeld, in een dorp van drieduizend man, een festival van zestigduizend deelnemers ontstaat. En dat is een heel lang proces geweest. Hij heeft daar fantastische verhalen bij, cases bij. Hij is ook zelf directeur geweest, gedurende acht jaar, van Fringe, het grote kunstfestival in Edinburgh, in Schotland. Dus een man met enorm veel ervaring. Die ook trainingen geeft op vlak van festivals en eventorganisatie. Dus we hopen heel veel van hem te kunnen leren. Van hoe een congres eigenlijk festivalcomponenten kan toepassen.

 

Een andere spreker is onze keynote op zondag. Die gaat het hebben over innovatie. Over verandering die eraan zit te komen. Over hoe die jonge generatie, eigenlijk, een congres niet meer pikt, zoals het altijd geweest is. En eigenlijk verwacht van een congres, dat die toch ook een stuk ruimte geeft aan de deelnemers. Ruimte geeft aan het netwerken. Ruimte geeft aan een stuk belevenis. Naast alleen maar het spreken en leren van de sprekers. Dus ik denk dat daar ook een bijzondere connectie is.

 

Die keynote spreker gaat trouwens ook straks in uw studio zitten. Dus mensen kunnen die video ook bekijken.

 

Ja, die komt dan binnen een paar weken online. En die gaat ook zelf een stukje kunst toepassen. Dus tijdens zijn presentaties. Dus eigenlijk de perfecte keynote voor FRESH dit jaar.

 

Mensen die nu aan het kijken zijn. Die zeggen: FRESH, dat klinkt mij ontzettend interessant. ik wil daar naartoe. Waar kunnen ze meer informatie vinden? Wat kosten tickets?

 

Wel, er zijn verschillende tickets. Misschien moeten we het eerst nog hebben over hoe die opgesplitst zijn. Want eigenlijk, je hebt het congres FRESH. Maar daarnaast heb je nu, voor het eerst, ook, formeel, onze conference art showcase. Dat is een hal, waar we congreskunstenaars samenbrengen. Dus dat zijn eigenlijk mensen, die kunstenaar zijn, maar die eigenlijk congressen en meetings en events als markt hebben. En in ons geval, wij zoeken dus naar kunstenaars, acteurs bijvoorbeeld, die toegevoegde waarde brengen. Die niet alleen muziek maken, om de muziek. Maar die eigenlijk muziek maken, samen met de deelnemers. Een soort cocreatieproces hebben, samen met die mensen. Zodanig dat daar functionaliteit ook, een stukje, inzit. Dus dat het edutainment wordt, in plaats van puur entertainment. Dat er ook zinvolle dingen gebeuren. Dus dat soort kunstenaars. En dat gaat over kleibeelden maken. Dat gaat over schilderkunst. Dat gaat over acteren, muzikanten, over heel het gamma. Gaan we dus samenbrengen in die hal. Waar we dus telkens 's middags samenkomen voor lunch. Of tijdens de koffiebreaks samenkomen.

 

Interessant.

 

En dus, daar zijn aparte tickets voor. Voor mensen die enkel daarin geïnteresseerd zijn. Maar er zijn natuurlijk ook tickets voor het ganse congres en die vind je op thefreshconference.com.

Oké, we zullen de link onder de video zetten, zodanig dat mensen het makkelijk kunnen vinden. Maarten, we kijken er ontzettend naar uit. Dank je wel voor je komst naar de studio.

 

Graag gedaan, dank je wel.

 

En u, beste kijker, bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week.

Advertenties