Tips voor bloemen op je event

Bloemen kleuren zonder twijfel elk evenement. Achter de schermen komt er echter heel wat bij kijken om de juiste bloemen en planten voor je event te selecteren. Lies Martens geeft enkele tips.

Reageer op deze tv aflevering

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Ook beschikbaar als podcast:

Ook via podcast:

Listen on Google PodcastsListen on Apple PodcastsListen on Shopify

Transcript

Bloemen kleuren zonder twijfel elk evenement. Achter de schermen komt er echter heel wat bij kijken om de juiste bloemen en planten voor je event te selecteren. Lies Martens geeft enkele tips.

 

Dag Lies, welkom in de studio.  

 

Dag Kevin, hoi. 

 

Vandaag bloemen. Bloemen op een evenement, dat maakt een evenement kleurrijk. Maar buiten puur decoratie kan je het ook op andere manieren gaan inzetten. 

 

Ja er zijn eigenlijk als je een evenement organiseert, klein of groot, drie deelaspecten waar je bloemen kan gaan inzetten om het geheel echt wel nog mooier te maken. En dat is als je bijvoorbeeld mensen hebt die iets komen eten: je kan cocktailtafeltjes hebben, statafeltjes, of zittafels waar echt aan gegeten wordt. Dus dan gaat het over tafeldecoratie. Als je een podium hebt en eventueel een grote zaal dan kunnen bloemen daar ook zorgen voor een mooie toets. En dan heb je nog eventueel boeketten die je afgeeft aan sprekers of artiesten, dan komen daar ook bloemen aan te pas. Dus dat zijn eigenlijk zo al drie domeinen waar je bloemen kan inschakelen en waar je echt niet van mag onderschatten hoe dat kan bijdragen tot het versterken van je evenement. 

 

Hoe bedoel je?  

 

Het zijn maar kleine elementjes. Bijvoorbeeld een cocktailtafeltje waar mensen aan gaan staan om een glas te drinken. Het hoeft niet veel te zijn: een klein glaasje met een paar bloemetjes erin, maar stel dat je dat doet met de kleuren van het logo van je bedrijf, dan gaat eigenlijk onbewust die branding van je merk bij de gasten nog eens ingeprent worden. Dus dat zijn kleine elementen die er voor zorgen dat jouw bedrijf er weer sterker uitkomt. En als dat op een goede manier gedaan is, dan werkt dat echt.  

 

Maar zijn toch ook heel wat dingen waar je op moet letten bij bloemen. 

 

 

Klopt, als je echt een tafel hebt waar mensen gaan zitten om te eten... Het is echt een diner met stoffen tafellakens enzovoorts. Dan moet je toch met tafeldecoratie een paar regels respecteren. Om te beginnen: dat je de decoratie niet te hoog mag gaan optrekken. Ja, het is prettig dat we elkaar nog kunnen zien zitten. Voila, dat er geen scherm is tussen jezelf en je gesprekspartner. Tenzij dat natuurlijk de bedoeling is; dat daar iemand zit die je liever niet spreekt. 

 

Onze schoonmoeder.  

 

Heb ik niet gezegd! Dus dat is één ding: niet te hoog. Een ander ding is: eten en drinken aan tafel, daar gebruik je je reukzin voor. Je ruikt heel graag wat je eet, vooral ook als je een glas wijn drinkt. En als daar dan bloemen tussen staan die heel geurig zijn, dan gaat dat eigenlijk interferen met wat je aan het eten bent. Dus ook ervoor zorgen dat het geen bloemen zijn die veel te vuil geuren, zoals lelies en fresias en dat soort dingen. Dus eerder neutraal van geur... 

 

En wat met allergieën? Want er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die allergisch zijn. 

 

Er zijn vrij veel mensen die allergisch zijn voor bloemen en dat is vooral voor bloemen die heel veel stuifmeel hebben zoals bijvoorbeeld ook weer lelies en dat soort bloemen. Om maar een tip te geven: rozen, daar is bijna niemand allergisch voor, dus daar kun je eigenlijk niet veel misdoen. Maar het zijn vooral die bloemen met heel veel stuifmeel. En dan nog iets: als je bijvoorbeeld giftige besjes of vruchtjes erin gaat verwerken; óók gevaarlijk. Als er kinderen aan tafel zitten; die eten die op. Het zijn allemaal dingen waar je toch wel aan moet denken. 

 

En hoe zit het eigenlijk? Want dat is waar heel veel organisatoren schrik van hebben... Zo'n boeketje ziet er vaak ontzettend mooi uit als het vers is, maar op een evenement is het vaak heel erg warm en zijn de omstandigheden niet ideaal. En dan heb je daar bloemetjes naar beneden hangen...  

 

Dat wil je absoluut niet, hè? Het is natuurlijk zo: gelukkig zijn evenementen meestal maar één dag, één avond. Dus als je dan een beetje een deftige bloemist hebt, dan zorgt die ervoor dat de bloemen die dag zelf aankomen, en dan moet het eigenlijk maar één avond overleven. Als dat al niet lukt, dan moet je daar de volgende keer maar niet meer bij gaan. Maar als het evenement is dat meerdere dagen duurt, of je staat op een beurs bijvoorbeeld met bloemen, ja, dan moet je daar wel rekening mee houden dat je echt heel sterke dingen gaat gebruiken. Dat doe ik zelf ook, als ik klanten heb die zeggen van: "kijk, ik moet naar een beurs in Duitsland", en het is bijvoorbeeld winter, dan geef ik die heel mooie gesloten amaryllissen mee en dan staan die na 5 dagen op die beurs perfect open en dan hebben die perfect die beurs overleefd en dan kunnen die weer de vuilbak in. Maar het is iets om rekening mee te houden. Je kan ook een concept bedenken waar de bloemen vervangbaar zijn. Waar je bijvoorbeeld een basisstructuur uitwerkt waar buizen in zitten en waar orchideetjes in zitten Ik zeg maar iets. En dan kan je gewoon die orchideetjes gaan vervangen. Er zijn mogelijkheden. Als je een beetje een creatieve bloemist hebt, dan vindt die daar wel een oplossing voor.  

 

En wat met de bloemen voor de sprekers? Want die zitten soms backstage onder zeer erbarmelijke omstandigheden. 

 

Mijn hart bloedt soms als ik het zie: er is een evenement, degene die verantwoordelijk is voor de bloemen gaat die in de namiddag ergens ophalen bij een bloemist, en die worden achter het podium gelegd, zonder water. Dat evenement, of die presentatie, duurt een paar uur. Die bloemen wordt op het einde afgegeven. Die mensen willen ook nog een glaasje drinken, eventueel een hapje eten, die blijven ook nog een uurtje of twee en die bloemen gaan terug op de grond achter het podium, zonder water. Je neemt ze mee naar huis. In het beste geval worden ze dan in het water gezet, maar 's anderendaags, 's morgens in een vaas: dat gaat dus niet... Een bloem die een paar uur zonder water heeft gezeten, dat is als een wijnfles waar je een stop insteekt. Dat is gedaan. Die neemt geen water meer op. En dan hangen 's anderendaags die bloemen natuurlijk zo. 

 

Slechte bloemist, hè?  

 

Slechte bloemist (lacht). Dus als ik één tip mag geven: voorzie gewoon een paar emmertjes met water om de boeketten in te zetten. Als je een goede bloemist hebt dan levert hij ook een bakje mee waarin ze staan. En het is maar een klein beetje meer moeite om die bloemen in het water te zetten. Het zijn toch ook levende wezentjes die bijdragen aan het succes van je evenement. Als je je schoenen poetst, als je zorgt voor een mooi pak, zorg dan ook voor de verzorging van die bloemen. 

 

Oké Lies, dat gaan we zeker doen. Dank je wel voor je komst naar de studio.  

 

Heel graag gedaan. 

 

En u beste kijker: bedankt voor het kijken en alweer tot volgende week!

Advertenties