Zo werkt de coronabarometer voor evenementen in België

Zo werkt de coronabarometer voor evenementen in België

Het Overlegcomité in Belgie heeft de coronabarometer goedgekeurd. De barometer moet de eventsector meer perspectief geven. De maatregelen gaan in op vrijdag 28 januari onder code ROOD.


De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie en moet aan de betrokken sectoren (zoals de evenementensector) meer voorspelbaarheid geven, de beslissingen van het Overlegcomité structureren en meer transparant maken.



Code geel, oranje en rood

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:

  • Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle (De bezetting op intensieve zorg bedraagt minder dan 300 bedden, en er zijn minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag. Zodra een van de twee drempels overschreden wordt, gaan we naar fase oranje)
  • Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren (Er zijn tussen de 65 en 150 ziekenhuisopnames per dag, op intensieve zorg zijn tussen de 300 en 500 bedden ingenomen. Zodra één van de twee bovennormen overschreden wordt, gaan we naar fase rood)
  • Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem (Er is risico op overbelasting. Er liggen meer dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg, of er zijn meer dan 150 ziekenhuisopnames per dag)



Code ROOD


Evenementen binnen

Alleen evenementen met een zittend publiek zijn toegelaten: bedrijfsseminarie, sales meeting, klanten evenement, theater, bioscoop, lezing of zittend concert... Evenementen met een actiever publiek, waarbij afstand houden moeilijk is, zoals concerten of evenementen waar mensen dansen zoals personeelsfeesten, kunnen niet doorgaan. Huwelijken en begrafenissen zijn toegelaten.


  • Mondmasker verplicht.
  • Covid Safe Ticket (CST) verplicht vanaf 50 personen.
  • Luchtkwaliteit: Streefwaarde is 900 ppm CO2. Luchtzuivering vanaf 1200 ppm. Als de limiet van 1.200 ppm ergens overschreden wordt, moet die infrastructuur bij het volgende evenement zijn capaciteit verlagen om onder die drempel te kunnen blijven.
  • Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Er mag niet met compartimenten (bubbels) gewerkt worden.
  • Plafonds in capaciteit mogelijk. 50-70 procent bezetting, afwijkingen mogelijk als de luchtkwaliteitsnormen gerespecteerd worden.


Evenementen buiten

Zowel evenementen met een zittend publiek als die met een actiever publiek zijn toegelaten.


  • Mondmasker verplicht.
  • Covid Safe Ticket (CST) verplicht vanaf 100 personen.
  • Als er afgesloten tenten of overdekte terrassen gebruikt worden, gelden daar de binnenluchtnormen voor. Bij actief publiek zijn afgesloten tenten of overdekte terrassen verboden.
  • Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Bij actiever publiek mogelijkheid om publiek in 'bubbels' te laten plaatsnemen.
  • Capaciteit kan ingeperkt worden tot 50 à 70 procent. 



Code ORANJE

In deze fase wordt er bij binnenactiviteiten opnieuw een onderscheid gemaakt tussen evenementen met een zittend publiek, zoals in seminaries, congressen (zittend) of een zittend concert, en met een actiever publiek, waarbij afstand houden moeilijk is, zoals concerten waar mensen dansen. Voor kwetsbare mensen wordt altijd een FFP2-mondmasker aangeraden.


Evenementen binnen

  • Mondmasker verplicht voor niet-dynamische binnenactiviteiten, altijd voor personeel.
  • Covid Safe Ticket (CST) verplicht vanaf 50 personen bij zittend publiek. Bij actief publiek is de CST altijd verplicht en is er de optie om te werken met een 'snelle antigeentest', zoals die wordt afgenomen bij de apotheker.
  • Luchtkwaliteit: Streefwaarde is 900 ppm CO2. Luchtzuivering vanaf 1200 ppm. Als de limiet van 1.500 ppm ergens overschreden wordt, moet die infrastructuur bij het volgende evenement zijn capaciteit verlagen om onder die drempel te kunnen blijven.
  • Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Mogelijkheid om publiek in bubbels te laten plaatsnemen.
  • Capaciteit wordt ingeperkt tot 60 à 90 procent, maar daar kan van afgeweken worden als de luchtkwaliteitsnorm gerespecteerd wordt


Evenementen buiten

  • Mondmasker aangeraden, bij een actief publiek is het sowieso verplicht voor het personeel.
  • Covid Safe Ticket (CST) verplicht vanaf 100 personen.
  • Luchtkwaliteit: voor afgesloten tenten of overdekte terrassen gelden de normen voor binnen.
  • Crowd management verplicht, met bijvoorbeeld pijlen die de looprichting aangeven. Mogelijkheid om publiek in bubbels te laten plaatsnemen.
  • Capaciteit: plafonds mogelijk, 60-90 procent.



Code GEEL

Evenementen binnen

Zo goed als geen maatregelen. Alleen gebruik van de CO2-meter en een bijhorende risico-analyse an actieplan is verplicht.


Evenementen buiten

Zo goed als geen maatregelen. Voor afgesloten tenten of overdekte terrassen gelden de binnenluchtnormen.



Het volledige overzicht download je hier: FODKAN_BAROMETER_PUBLIEKSEVENEMENTEN_NL_DEF2_ZONDER.pdf


CORONABAROMETER_EVENEMENTEN.png  

Bron: De Standaard, Overheid België

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.be? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Lees ook

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Hoe neem je beter beslissingen bij het plannen van je evenement?

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Klaar voor Festivak 2024? Het aftellen is begonnen!

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Event naambadges ontwerpen als een pro: de ultieme gids voor effectieve en aantrekkelijke badges

Advertenties